Cum s-ar vedea un asteroid care arde în atmosferă la 72.000 km/h
Momentul în care un asteroid arde în atmosferă la o viteză de 72.000km/h a fost simulat cu succes de către NASA.
În urmă cu aproximativ patru ani, un asteroid de dimensiunile unui autobuz intra în atmosferă deasupra orașului Chelyabinsk, din Rusia, spărgând ferestre pe un perimetru de aproximativ 100 de kilometri și provocând răni care au trimis la spital mai bine de 1200 de persoane.
NASA face eforturi destul de mari pentru a învăța mai multe despre aceste evenimente rare și periculoase, în care Pământul are de-a face cu asteroizi. Cel mai nou experiment are la bază un supercalculator care a reușit să recreeze momentul în care un asteroid de dimensiunile celui de la Chelyabinsk ajunge în atmosfera planetei.
Modelul 3D a fost realizat de către divizia NASA Advanced Supercomputing (NAS), iar simulările detaliate precum aceasta, realizată pe supercalculatorul Pleiades, îi ajută pe cercetători să estimeze pagubele pe care asteroizii le pot face la intrarea în atmosferă, dar și să vină cu planuri pentru diminuarea efectelor.
Simularea ne arată o secțiune longitudinală a unui asteroid precum cel ce a explodat în Rusia, în februarie 2013; atunci când asteroidul a intrat în atmosfera Terrei, avea o viteză de 20km/s, sau 72.000km/h.
Zonele gri și negre reprezintă partea solidă a asteroidului, iar cele roșii și portocalii reprezintă unda de șoc fierbinte și de presiune ridicată, care se formează în jurul asteroidului la intrarea în atmosferă.
Unda de șoc nu face doar pagube în jurul său, ci și fracturează și turtește asteroidul. Din cauza formei neregulate a acestuia, instabilitățile aerodinamice rup asteroidul în bucăți. Fragmentele sale disipează o cantitate uriașă de energie în atmosferă, care creează unde și radiații termale puternice, pe distanțe scurte, scrie gizmodo.com.
Pe măsură ce învățăm mai multe, descoperim că pericolul principal reprezentat de asteroizi nu apare în cazul impactului, ci pe fondul undei de șoc pe care o produce la intrarea în atmosferă.