Cum poți raporta știrile false românești de pe Facebook

Cum poți raporta știrile false românești de pe Facebook

Deja știm foarte bine ce înseamnă știri false și observăm că asta nu se mai referă doar la impactul cu planeta Nibiru, ci la subiecte mult mai apăsătoare.

Asistăm, în ultimele săptămâni, la tot mai multe știri false apărute îndeosebi la televizor. Anumite posturi de televiziune par că și-au făcut un scop din a dezinforma și ”merg pe blat”, având în vedere că instituția ce ar trebui să sancționeze astfel de derapaje serioase, Consiliul Național al Audiovizualului, este disfuncțională. Astfel, avem parte de burtiere care de care mai apocaliptice și nu de puține ori vedem sintagme precum ”lovitură de stat”, ”mineriadă” și ”război civil”.

Dacă CNA-ul pare să încurajeze astfel de derapaje, lăsând telespectatorii să fie intoxicați de propagandă, în mediul online treaba stă altfel. De acum, avem puterea de a raporta știri false ce ne apar în feed, cu doar câteva click-uri. Astfel, site-urile care prezintă știri ce deformează adevărul ar putea să aibă probleme în diseminarea conținutului pe Facebook, de unde vine o mare parte din traficul acestora.

Cum raportezi știri false din România

Primul pas pe care trebuie să îl faci dacă vrei să raportezi știri false este să găsești astfel de articole. N-ar trebui să fie foarte greu, mai ales dacă ai de gând să cauți specific așa ceva și să aștepți doar să-ți apară în feed. Când găsiți o astfel de știre, apăsați pe butonul din dreapta sus, indicat în imaginea următoare:

Navigați apoi în meniu la opțiunea ”Report Post”:

știri false

Alegeți opțiunea ”I think it should’t be on Facebook” și apăsați butonul ”Continue”:

știri false

Selectați apoi opțiunea ”It’s a fake news story” și apăsați, din nou, „Continue”:

știri false

Veți ajunge apoi la un ecran unde puteți alege dacă vreți să nu mai aveți de-a face cu postările de la o anumită pagină.

știri false

Momentan, funcția pare să mai aibă nevoie de ceva optimizări la ultimul ecran, deoarece ești forțat să parcurgi unul dintre cei pași de mai sus pentru a putea efectua raportul. De asemenea, nu apare nicio fereastră de confirmare pentru raportarea făcută. Nu în ultimul rând, funcția nu este disponibilă pe toate paginile, așteptăm să vedem ceva îmbunătățiri și la acest capitol. Pentru început, e bine că este disponibilă.

Citește și: