04 iun. 2017 | 11:00

Cum poate creierul tău să diferențieze între mai multe fețe

ȘTIINȚĂ
Cum poate creierul tău să diferențieze între mai multe fețe

Putem diferenția între mai multe fețe fără prea mari probleme, iar asta mulțumită unui mecanism neuronal complex și bine pus la punct.

Putem să facem diferența între oamenii pe care îi întâlnim în cale fără prea mari probleme, pentru că fiecare persoană are alte trăsături pe care creierul nostru le înregistrează cu rapiditate. Potrivit unui studiu, creierul nostru are nevoie de cam 200 de neuroni pentru a diferenția între mai multe fețe.

Pentru a da seama de mecanismul complex de care creierul se folosește pentru a face aceste diferențieri, cercetătorii au realizat un experiment pe maimuțe. Inițial le-a arătat acestora un set de imagini și au înregistrat în acest timp care neuroni responsabili de recunoașterea fețelor se activau și care nu.

În urma experimentului, aceștia au realizat că fiecare celulă în parte putea răspunde doar de la o anumită distanță între ochii unei persoane sau o gropiță aflată în partea stângă a gurii.

Astfel, deși sunt sute de mii de neuroni care sunt responsabili de recunoașterea trăsăturilor faciale, ai nevoie de doar 200 pentru a identifica în mod unic o față. Semnalele primite doar de la acest număr redus de celule îți oferă suficient de multe informații pentru a putea diferenția o față de celelalte, potrivit Engadget.

Odată ce au aflat care celule răspund anumitor trăsături faciale, cercetătorii au putut reconstrui fața unei persoane în funcție de activitatea neuronală a maimuței care privea o imagine cu o față. Prin intermediul acestei tehnici, specialiștii au putut realiza aceste reconstrucții cu acuratețe.

De asemenea, aceștia au observat că dacă aceeași trăsătură se repeta în cazul mai multor fețe, același neuron se activa în fiecare instanță.

Deși acest experiment trebuie să fie replicat înainte de a ajunge la o concluzie definitivă cu privire la modul în care creierul nostru poate diferenția între mai multe fețe, munca cercetătorilor va ajuta la dezvoltarea unor tehnologii de recunoaștere facială mult mai performante.