01 apr. 2017 | 12:00

Cum micșorezi Windows 10 prin compresie, fără riscuri

TUTORIALE
Cum micșorezi Windows 10 prin compresie, fără riscuri

Pentru situația în care ai prea puțin spațiu pe partiția de sistem, ar fi bine să știi cum micșorezi Windows 10 fără nici un fel de riscuri.

Este foarte ușor să lauzi Windows 10 pentru modificările de interfață introduse în comparație cu Windows 8. Noul sistem de operare este mai sprinten, profită mai bine de resursele hardware pe care le ai la dispoziție și poate rula fără probleme pe o varietate foarte mare de tablete, hibride și PC-uri clasice. În același timp, în noul SO, cei de la Microsoft au incorporat un set stufos de unelte avansate pe care prea puțini utilizatori ajung să le afle. Printre ele se numără și instrumente care te ajută în cazul în care dorești să afli cum micșorezi Windows 10.

La momentul lansării Windows 10, cei de la Microsoft au fost foarte mândri în legatură cu faptul că noul sistem de operare ocupă mai puțin spațiu decât vechea variantă. Partea interesantă este că acesta poate ocupa chiar mai puțin decât pare la prima vedere. Pe lângă o serie de soluții pe care le-am detaliat de-a lungul timpului pentru curățarea unei instalări de Windows, de această dată voi explica cum poți compresa fișierele din C:\Windows\winsxs. Prin doar câteva comenzi de Command Prompt, poți câștiga până la 4GB de spațiu pe partiția de sistem.

În teorie, exista o soluție similară în Windows 8.1, dar aceasta a fost perfecționată în Windows 10 și este mult mai ușor de implementat. În plus, funcționează foarte bine chiar și după ce ai instalat sistemul, deși există o metodologie prin care poți compresa kitul de instalare înainte de a-l folosi.

Pentru că este vorba de modificarea instalării de Windows, ideal ar fi să ai un backup la fișierele importante în cazul nefericit în care ceva merge prost. Dacă ai avut în vedere acest detaliu, fă click pe start și tastează CMD. Fă click dreapta pe primul rezultat – Command Prompt și alege Run as Administrator.

În noua fereastră tastează COMPACT.EXE /CompactOS:always  și confirmă cu Enter. Întregul proces ar trebui să dureze între 15 și 20 de minute, deși poate dura și mai puțin. Nu trebuie restartat PC-ul la final. În cazul în care îți simți PC-ul mai lent sau pur și simplu vrei să renunți la ideea de compresie, tot într-o fereastră de Command Prompt cu drepturi de Administrator, poți tasta COMPACT.EXE /CompactOS:never . Din nou, procesul de decompresie ar putea dura 15 – 20 de minute. command-compactos-win10

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele