19 mai 2017 | 16:03

Cum funcționează aeroportul cu turn de control digital

ACTUALITATE
Cum funcționează aeroportul cu turn de control digital

London Airport, unul dintre aeroporturile mai mici care desevește capitala Angliei, va beneficia de un sistem de control al traficului aerian complet digital. Astfel că turnul tradițional de control va fi înlocuit cu unul nou, de 50 de metri, care va fi construit în parcarea aeroportului, cu vedere spre pista de aterizare. Acesta va avea 14 camere montate pe el, rezultând astfel într-un live feed în 360 de grade, non-stop.

Feed-ul de pe camerele montate pe turn vor fi trasmise în timp real către un centru de control din Swanwick, Hampshire, unde este bazat NATS, serviciul de control aerian englezesc. Operatorii acestuia vor monitoriza ce se întâmplă pe London Airoport pe 14 ecrane HD, poziționate într-un mod circular, care este menit să imite dispunerea geamurilor într-un turn de control convențional. Managementul aeroportului spune că noua tehnologie va oferi controlorilor de trafic o imagine de ansamblu mult mai bună, asupra aeroportului.

Toate cele 14 camere vor putea fi folosite pentru zoom și close-up, și pot mări imaginea de 3o de ori. Staff-ul va beneficia și de un feed audio de la aeroport, și de citirile mecanismului radar pentru a-i ajuta să managerieze într-un mod lipsit de risc decolările și aterizările. Ecranele vor afișa informații importante despre vreme, numerele curselor aeriene, ca să îmbunătățească atenția operatorilor și să grăbească factorul de decizie. Hardware-ul este creat de suedezii de la SAAB, divizia de Digital Air Traffic Solutions, notează Engadget.

Construcția turnului digital va începe în decursul acestui an și este programată să se termine în 2018. După aceea, va urma un un an de testare și training, iar turnul va deveni complet operațional în 2019. Până la acea dată, aeroportul va continua să opereze în parametri normali. Turnul vechi de pe London Airport este oricum unul depășit, care a ajuns la sfârșitul perioadei de viață, iar noua tehnologie ca fi prima de acest gen folosită în Marea Britanie.