Cum arăta mașina viitorului, imaginată în 1935
Vizionarii au încercat întotdeauna să-și imagineze cum vor arăta tehnologiile viitorului, iar automobilul nu face excepție de la regulă.
Perioada interbelică a adus o mulțime de idei futuriste cu privire la tehnologiile deja existente, cum ar fi automobilele. Una dintre acestea iese cu adevărat în evidență, mai ales pentru că mașina nu are roți.
În revista Popular Science din septembrie 1935 putem vedea ilustrația mașinii viitorului, care nu mai are nevoie de roți, deoarece merge pe… sfere.
Conform descrierii din revistă, mașina rulează pe două sfere mari, umplute cu aer, vehiculul fiind invenția unui designer german. Toate componentele caroseriei sunt create în așa fel încât vehiculul să fie cât mai aerodinamic.
”Roțile” sferice nu mai au nevoie nici de apărătoare de noroi și nici de suspensii pentru a absorbi șocurile. În plus, acestea acționează și ca bare de protecție în caz de coliziune. Mai multe camere de aer previn dezumflarea subită a roții, în caz că aceasta ar fi înțepată într-o anumită zonă.
Șoferul balansează automobilul care rulează pe sfere așa cum ar face-o cu o motocicletă, folosind volanul de la interior. Alte sfere auxiliare, de dimensiuni reduse, se pot extinde când mașina staționează și până pleacă de pe loc, pentru a o susține.
Articolul nu menționează numele ”designerului german”, așa cum se întâmpla de cele mai multe ori în revistele de știință și tehnologie ale anilor ’20 și ’30.
Mașina viitorului, imaginată în 1935, pare destul de dificil de condus, cu toate beneficiile sferelor și ale designului aerodinamic, însă un astfel de prototip ar fi interesat de observat și de testat. Cel mai probabil, însă, mașina nu a trecut de stadiul de desen pe hârtie.