Cum arată ciocnirea dintre două galaxii
Atunci când două galaxii se apropie prea mult una de alta, există riscul unei ciocniri, iar imaginea de mai jos surprinde exact un astfel de moment.
Având în vedere dimensiunile Universului, șansele ca două galaxii să se întâlnească sunt destul de reduse, chiar dacă astfel de corpuri cerești sunt uriașe, în sine. Cu toate acestea, sunt momente, chiar dacă destul de rare, în care avem ocazia să vedem un astfel de spectacol, ce apare atunci când două galaxii se apropie mult prea mult una de cealaltă.
Imaginea de mai jos surprinde exact un astfel de moment, în care două galaxii sunt prinse într-un act al distrugerii, din cauza apropierii acestora. Obiectul celest nou-format este denumit IRAS 14348-1447. Conform Agenției Spațiale Europene, acest eveniment are loc la aproximativ un miliard de ani-lumină de Pământ, arată cnet.com.
Galaxia IRAS 14348-1447 este o galaxie ultra-luminoasă, dar care luminează îndeosebi în infraroșu. Aceasta a mai fost studiată și în 1988, când a fost explicat modul prin care acest sistem emite peste 95% din energia sa în formă de lumină ultravioletă.
Sistemul pare destul de delicat, așa cum este înfățișat în imaginea de mai sus, făcută publică de NASA, dar nu este un loc unde v-ați dori să fiți. ESA descrie acest eveniment ca fiind unul lent, dar distructiv.
Imaginea a fost surprinsă de telescopul spațial Hubble. Acesta s-a lansat în 1990 și a fost programat să aibă o durată de viață de 15 ani. Termenul stabilit inițial a fost depășit de mult, deoarece Hubble a continuat să funcționeze ireproșabil, iar acum se estimează că va transmite imagini din Univers pentru încă alți 4 ani, până în 2021. Atunci, telescopul va avea un înlocuitor, telescopul spațial James Webb deschizând o nouă eră de explorare.