Cum arată cel mai mare cub Rubik pe care-l poți rezolva [VIDEO]

Majoritatea am avut cel puțin un cub Rubik pe care l-am rezolvat, sau de care ne-am plictisit încercând să îl rezolvăm.

O echipă de studenți la inginerie mecanică de la Unviersity of Michigan au reușit să creeze cel mai mare cub Rubik staționar, care poate fi rezolvat doar cu ajutorul mâinilor. Acesta este creat în mare parte din aluminiu și cântărește 680 de kilograme, dar poate fi controlat de o singură persoană.

Puzzle-ul a fost instalat în clădirea facultății din campusul universității din Michigan și oricine își poate testa abilitățile. Crearea unui asemenea dispozitiv, însă, nu a fost o sarcină deloc ușoară.

Știm deja că un cub Rubik de calitate are piese care se pot muta foarte ușor, datorită unei forțe de frecare foarte mici. Atunci când mărești dimensiunile unui asemenea cub, forța de frecare crește inevitabil, până în punctul în care structura ar deveni inutilizabilă. Studenții au reușit să păstreze forța de frecare la un minimum cu ajutorul unor rulmenți, scrie boingboing.net.

Noel Perkins, profesor de inginerie mecanică al facultății, spune că ”este un mecanism unic și fascinant care funcționează exact ca un cub Rubik obișnuit”. Conform celor de la universitate, acesta ar fi un cub unic, privit prin prisma dimensiunilor și a modului de funcționare.

Într-adevăr, Perkins admite că există un cub mai mare decât acesta, doar că acela trebuie rostogolit, literalmente, pentru a putea fi rezolvat, diind mult mai nepractic. Designul actual, staționar, este mult mai eficient. Astfel, acesta este cel mai mare cub Rubik staționar care poate fi rezolvat de o persoană în mod direct.

George Stanciu
16:00 22.04.2017
Citește tot articolul →
Cele mai noi articole video