28 iun. 2017 | 10:38

Cum ar putea fi prezis viitorul cu ajutorul rețelelor sociale

ACTUALITATE
Cum ar putea fi prezis viitorul cu ajutorul rețelelor sociale

Facebook, Twitter și alte rețele sociale sunt mai mult decât simple platforme pe care poți distribui poze și videoclipuri și un nou studiu ne arată că ele ar putea deveni unelte pentru a prezice ce se va întâmpla în viitor.

De vreme ce rețelele sociale reflectă într-o oare care măsură evenimentele din lumea reală, relațiile între oameni, comportamentul lor, preferințele pe care le au, cercetătorii sunt de părere că aceste platforme online de socializare pot deveni o unealtă pentru a prezice ce se va petrece în viitor, ce dinamică va exista între anumite persoane, cum vor evolua trendurile și așa mai departe.

Specialiștii care au analizat îndeaproape mișcarea de pe rețelele sociale sunt de părere că prezicerile pot fi realizate cu destul de multă acuratețe, iar tot ceea ce trebuie să faci este să fii atent la bârfele, discuțiile și trendurile actuale de pe aceste platforme. Ideea lor este că dacă utilizatorii discută despre evenimentele care au loc în prezent, ei reacționează, de asemenea, și la evenimentele pe care anticipează că vor avea loc în viitor, scrie bbc.co.uk. Motiv pentru care datele culese de pe rețelele sociale ne-ar putea oferi posibilitatea de a realiza predicții cu privire la evenimentele care vor avea loc.

Pe lângă exemplele menționate de cercetători se numără și protestele din țările arabe, care sunt cunoscute sub denumirea Primăvara arabă, și care au început la finalul anului 2010. Urmărind conținutul și discuțiile de pe Twitter, specialiștii au putut să detecteze și să prezică protestele din Egipt înainte cu aproximativ trei zile. Aceasta nu a fost singura ocazia în care rețelele sociale au făcut posibilă prezicerea unor evenimente viitoare.

Deși rețelele sociale ne indică o poziție a indivizilor față de un anumit regim sau trend și ne pot permite în anumite cazuri să detectăm care va fi cursul evenimentelor viitoare, trebuie să ținem cont de faptul că nu toată lumea are cont pe rețelele sociale și nu toată lumea are acces șa internet. Ca atare, predicțiile realizate nu vor avea o precizie de 100%.