Cum alegi un aparat de aer condiționat: Factori de care trebuie să ții cont

Cum alegi un aparat de aer condiționat: Factori de care trebuie să ții cont

Pentru a-ți alege un aparat de aer condiționat care să se plieze pe nevoile tale, ar fi bine să iei în calcul mai mulți factori, pe care îi detaliem în acest articol.

Pentru că deja am intrat în sezonul estival, iar căldurile mari își fac simțită prezența, un aparat de aer condiționat devine necesar pentru a-ți asigura confortul pe întreg parcursul zilei. Tehnologia aparatelor de climatizare a evoluat foarte mult, iar modelele noi, cu o clasă superioară de energie, au un consum mai mic.

Alegerea aparatului de aer condiționat pentru nevoile tale nu este un lucru simplu de făcut și decizia nu trebuie să fie luată sub impulsul momentului, generat de căldura insuportabilă din spațiul de locuit sau din birou. Achiziția aparatului este una importantă și trebuie făcută ținând cont de câteva elemente importante care vă asigură că aparatul de aer condiționat pe care ați cheltuit o sumă mare de bani este capabil să vă ofere confortul de care aveți nevoie în imobil.

Cum îți alegi un aparat de aer condiționat: Criterii de care trebuie să ții cont

Criteriul principal în alegerea unui aparat de aer condiționat este prețul, însă există și mulți alți factori pe care trebuie să îi ai în vedere. În primul rând, dispozitivul trebuie să aibă capacitatea adecvată încăperii în care se va instala, iar aceasta se măsoară în BTU (british thermal unit), care reprezintă cantitatea de energie necesară pentru a mări sau a micșora temperatura unei livre de apă (aproximativ 0,45 kilograme) cu un grad Fahrenheit (sau 0,55 grade Celsius), notează techlicious.com.

Numărul de BTU depinde, în principal, de suprafața și destinația încăperii.

  • Pentru o încăpere cu suprafața cuprinsă între 10 și 25 mp se recomandă un aparat de 9.000 BTU.
  • 15-35 mp se recomandă un aparat cu o capacitate de 12.000 BTU.
  • 30-50 mp se recomandă un aparat de aer condiționat de 18.000 BTU.
  • 40-70 mp unul de 24.000 BTU.

Este important să țineți cont de acești factori pentru că un aparat prea mare, instalat într-o cameră de dimensiuni mici, deși ar avea capacitatea de a răci o încăpere mult mai repede, el le poate crea o stare de disconfort celor aflați în cameră. În plus, dispozitivul va și irosi o cantitate relativ mare de energie. În schimb, un aparat de aer condiționat cu o capacitate prea mică, nu ar putea răci o încăpere de dimensiuni mari.

Un alt factor în funcție de care alegem numărul de BTU ține de poziționarea peretelui camerei. Dacă acesta este în plin soare sau camera este la ultimul etaj, se va mări numărul BTU cu 10%. Dacă unitatea exterioară este montată în zone cu multă umbră, atunci numărul BTU se va micșora cu 10%.

În condițiile în care vreți să economisiți bani prin utilizarea unui dispozitiv foarte eficient, tehnologia Inverter vă poate fi de folos. Datorită acesteia, aparatul va porni la putere maximă, va aduce temperatura la nivelul dorit, moment în care va începe să ruleze cu o intensitate scăzută, suficient de mare pentru a menține atmosfera optimă. Din câte se pare, principalele avantaje ale unei astfel de tehnologii sunt consumul de energie cu 30% mai mic și zgomotul redus.

La fel de important este sistemul de filtrare, pentru că el reține praful și impuritățile prezente în aerul din încăperea în care este montat. Amintim aici de sistemul Plasmacluster al aparatelor Sharp și de filtrele UV prezente la unele modele high-end.

Având în vedere toate acestea criterii, vă prezentăm mai jos o serie de aparate de aer condiționat pentru toate bugetele. Oricum, există și posibilitatea de a vă face singuri un aparat, acasa.

Aparat de aer condiționat: Oferte bune pe care să le ai în vedere

Star-Light ACM-12BIN vine la un preț accesibil și este un dispozitiv ușor de folosit care vă asigură confortul termic în încăperea în care vă petreceți timpul în zilele toride de vară. Aparatul de aer condiționat are o capacitate de 12.000 BTU, consumând până la 1.580 W la răcire. Greutatea unității interioare este de 7,2 kilograme. Dispozitivul beneficiază de o reducere de 32% și poate fi cumpărat de AICI.

Samsung AR09KSFHBWKNZE este un aparat de aer condiționat care te scutește de surplusul la consumul de energie, pentru că beneficiază Smart Inverter, o tehnologie de control îmbunătățită. Mai mult, acesta dispune de un filtru Full HD, care se dovedește a fi eficient în eliminarea prafului și a impurităților din aer. Modelul are o capacitate de 9.000 BTU, consumând până la 910 W la răcire. Aparatul de aer condiționat de la Samsung poate fi achiziționat de AICI.

Whirlpool SPIS beneficiază de tehnologie Inverter și este dotat cu funcția 4D airflow, care asigură o răcire rapidă a imobilului, la un consum de energie redus. Nu uităm nici de filtrul Carbon activ HD, care asigură o protecție înaltă împotriva prafului și a bacteriilor din aer. Acest model are o capacitate de 12.000 BTU, cu un consum de 1190 W la răcire și cu o greutate a unității interne de 8 kilograme. Aparatul de aer condiționat de la Whirlpool este foarte apreciat de cumpărători și poate fi achiziționat de AICI.

Citește și: