26 feb. 2017 | 15:00

Cum afli ce program îți folosește camera web pe Mac și îl oprești

ACTUALITATE
Cum afli ce program îți folosește camera web pe Mac și îl oprești

În urmă cu câteva săptămâni am descris o soluție similară pe Windows, dar e bine să știi cum afli ce program îți folosește camera web și pe Mac.

În teorie, pe sistemele Apple există un LED de culoare verde care se aprinde în momentul în care un program îți folosește camera web. În practică, au existat câțiva experți în securitate de-a lungul timpului care au demonstrat că respectivul LED poate fi ocolit de oamenii mai pricepuți. Pe termen lung, ai putea să-ți instalezi un utilitar intitulat Oversight care te notifică în momentul în care orice program sau serviciu online încearcă să-ți acceseze camera web.

Din punctul meu de vedere, cel mai bine ar fi să știi cum afli ce program îți folosește camera web pe Mac cât mai simplu, fără alte instrumente software. Din acest motiv, am căutat o metodă mai rapidă la care poți apela ocazional, atunci când simți că ceva nu este în regulă. Eventual, îți poți face un obicei din asta și, o dată pe săptămână, să mai arunci o privire printre procesele ce rulează pe sistem.

Primul pas, dacă vrei să știi cum afli ce program îți folosește camera web pe Mac, implică accesarea utilitarului Terminal. Acesta poate fi accesat folosind Spotlight (lupa din dreapta sus) sau accesând din aplicații directorul Other. Rămâne să tastați câteva comenzi și să fiți un pic atenți la rezultate. În principiu, ar trebui să vedeți ceva similar cu rezultatele din captura de ecran de mai jos, realizată de mine.

Prima comandă este lsof | grep „AppleCamera” . Aceasta ar trebui să returneze unul sau mai multe rezultate. Opțional, dacă aveți un Mac mai vech sau o versiune mai veche de macOS și nu ați primit nici un răspuns la comanda de mai sus, rulați lsof | grep „iSight” sau lsof | grep „VDC”. Pentru a vă asigura că nu este vorba de vreun virus, puteți afla mai multe detalii despre procesele care vă accesează camera cu comanda ps -p #### unde #### reprezintă numărul procesului rezultat la comanda anterioară. În cazul meu, numărul a fost 15227, iar comanda ps -p a relevat faptul că era vorba de Google Chrome. Pentru a închide forțat un program care vă accesează camera utilizați comanda sudo kill -9 #### unde #### este numărul procesul care vă deranjează.

terminal cum afli ce program iti folosesc camera la mac

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele