CrashOverride: Un nou malware rusesc poate lăsa orașe fără curent
S-a discutat intens despre faptul că atacurile viitorului vor gravita în jurul unor arme cibernetice, iar CrashOverride pare a fi primul instrument din acest război.
Rusia și Statele Unite au la dispoziție unele dintre cele mai periculoase arsenale din lume. Multe dintre echipamentele și armamentele respective nu vor fi făcute publice probabil niciodată. Se întâmplă însă ca uneori să ajungă online detalii despre o posibilă armă cu posibile consecințe dezastruoase.
Un grup de cercetători americani pretind că hackerii ruși aliați guvernului de la Kremlin au dezvoltat un malware periculos ce poate dezafecta linii de înaltă tensiune. Dacă informația se dovedește a fi adevărată, această formă de atac s-ar putea dovedi ca fiind cea mai periculoasă pe termen lung, deoarece va avea un impact direct asupra vieții persoanelor care locuiesc în SUA.
Malware-ul a fost denumit CrashOverride și se pare că a depășit de mult timp stadiul de proiect. Conform cercetătorilor, unealta cibernetică a fost deja folosită în luna decembrie a anului trecut pentru a întrerupe alimentarea cu energie electrică în Ucraina. La momentul respectiv, hackerii au reușit să lase fără curent aproape un sfert din populația Kievului – capitala Ucrainei.
Conform unui raport detaliat al firmei de securitate cibernetică Dragos, malware-ul este unul foarte periculos. Cu mici modificări, această armă tehnologică poate afecta sistemul de transmisie și distribuție a energiei electrice din Statele Unite ale Americii.
Cercetătorii sunt de părere că hackerii ruși și-au exprimat deja intenția unui atac asupra rețelei electrice din SUA. De partea celaltă a baricadei, mai mulți experți din domeniul energetic au afirmat că lucrează intens la stabilirea și implementarea unor soluții menite să împiedice desfășurarea unor astfel de atacuri online. Cum era de așteptat, nu este deloc simplu să oprești curentul la o masă de oameni.
În final, concluzia este cât se poate de simplă. Câmpurile de luptă vor fi înlocuite în anii care urmează cu câteva camere pline de hackeri și computere performante cu efecte la fel de dezastruoase.