15 apr. 2017 | 09:59

În ciuda tuturor avertismentelor, cei mai mulți oameni încă se cred invulnerabili în fața virușilor

ACTUALITATE
În ciuda tuturor avertismentelor, cei mai mulți oameni încă se cred invulnerabili în fața virușilor

Cu toate că oamenii sunt mai bine informați în legătură cu pericolele din mediul online, se pare că celor mai mulți dintre noi fie nu ne pasă de viruși, fie ne credem invulnerabili în fața lor.

În cel mai nou raport Kaspersky Cybersecurity Index, realizat pe baza răspunsurilor a 17.377 de persoane din 28 de țări, se arată că, în cea de-a doua jumătate a anului 2016, s-a înregistrat o tendință pozitivă: numărul utilizatorilor îngrijorați din cauza securității și care sunt gata să se protejeze împotriva amenințărilor cibernetice este în continuă creștere.

[related]

În acest an, Cybersecurity Index-ul a fost ușor modificat: cei mai importanți indicatori au fost revizuiți pentru a reflecta cu mai multă acuratețe viața virtuală a utilizatorilor din diferite țări. Acum, Kaspersky Cybersecurity Index include trei mari indicatori: Indiferent (procentul de utilizatori care nu cred că pot deveni ținte pentru infractorii cibernetici), Neprotejat (numărul utilizatorilor care nu și-au instalat o soluție de securitate pe computere, tablete și smartphone-uri), Afectat (procentajul utilizatorilor care au fost victima unei infracțiuni cibernetice). În a doua jumătate a anului 2016, lista incidentelor incluse în acest indicator a fost extinsă.

Utilizatorii Kaspersky Cybersecurity Index pot să vadă statisticile privind pierderile financiare specifice produse în urma activității de infracționalitate cibernetică. De asemenea, pot să compare informațiile pentru diferite grupuri de utilizatori (de exemplu, folosirea smartphone-urilor în rândul persoanelor în vârstă din Statele Unite ale Americii și al tinerilor din Suedia).

Indicele global pentru cea de-a doua jumătate a anului (Indiferent-Neprotejat-Afectat) a fost de 74-39-29. Aceasta înseamnă că 74% dintre utilizatori nu au crezut că ar putea să devină victime ale atacurilor cibernetice, 39% dintre respondenți nu folosesc soluții de protecție pentru toate dispozitivele conectate la Internet, iar 29% dintre cei intervievați au fost victime ale amenințărilor cibernetice în ultimele luni. Versiunea anterioară avea valori de 79-40-29, ceea ce înseamnă că, în urmă cu șase luni, mai multe persoane se credeau invulnerabile și rămâneau neprotejate.

Procentul victimelor infracționalității cibernetice rămâne la același nivel (29%) doar pentru că acest indicator a fost modificat în versiunea actuală. Pentru a avea o imagine completă, lista amenințărilor cibernetice include acum ”fraude financiare” și ”dispozitivul a fost folosit pentru atacuri cibernetice”, fără de care indicatorul mediu al celor ”afectați” la nivel global ar fi fost de 27%, în loc de 29%. Acest lucru înseamnă că numărul victimelor din cea de-a doua jumătate a anului 2016 a scăzut simultan cu creșterea responsabilității utilizatorilor privind siguranța lor.

De exemplu, numărul utilizatorilor care au întâlnit programe malware a scăzut de la 22%, la 20%, iar costurile pentru eliminarea consecințelor infectării cu malware au scăzut de la 121 de dolari, la 92 de dolari. Cu toate acestea, procentul celor care au devenit victimele altor tipuri de amenințări a crescut. De exemplu, numărul utilizatorilor afectați de programe ransomware, phishing, furt și scurgeri de date a crescut. În același timp, suma medie furată de infractorii online a crescut de la 472 de dolari, la 482 de dolari.

”Kaspersky Cybersecurity Index pentru cea de-a doua jumătate a anului 2016 arată o dinamică pozitivă care, sperăm noi, va continua”, comentează Andrei Mochola, Head of Consumer Business la Kaspersky Lab. Noi facem tot ce putem ca să informăm cât mai multe persoane cu putință despre amenințările cibernetice și modalitățile de combatere a acestora. Scopul nostru este să facem lumea cibernetică sigură pentru toată lumea. Vrem să ne îndreptăm către o lume în care oamenii nu își pierd informațiile, identitatea digitală și banii din cauza infractorilor cibernetici. Kaspersky Cybersecurity Index este doar unul dintre pașii către îndeplinirea acestui scop.

În plus față de raportul în sine și pierderile financiare, site-ul conține informații suplimentare care creează imaginea utilizatorului modern de Internet. De exemplu, statisticile de pe site arată că numărul dispozitivelor conectate la Internet într-o familie continuă să crească: în prima jumătate a anului au fost 5.9 de dispozitive/ familie, pe când în cea de-a doua jumătate această cifră a ajuns la 6.3. Este, de asemenea, evident faptul că din ce în ce mai mulți oameni folosesc serviciul de banking online (59% în prima jumătate, versus 77 % în a doua jumătate), fac cumpărături online (73% versus 90%) și folosesc sisteme de plăți digitale (44 % versus 65%).