CERN are „adăpost de animale” pentru mouse-uri vechi
Organizația Europeană pentru Cercetare Nucleară (CERN) nu se laudă doar cu cel mai mare laborator de fizică, ci și cu un adăpost pentru „șoarecii”. Dar „șoareci” de birou, că e vorba de o colecție consistentă de mouse-uri.
CERN găzduiește cel mai puternic accelerator de particule din lume și, aparent, se bucură de o gamă variată de mouse-uri, cărora le-a făcut și un adăpost călduros și prietenos. Se pare că un astfel de dispozitiv are o dublă întrebuințare: este folosit ca un accesoriu necesar să navighezi pe calculator, dar și ca un mamifer mic și drăgălaș (dacă ești la CERN). Astfel, o cușcă de iepuri a fost umplută cu mouse-uri, prezentați ca șoareci reali, și a fost plasată în fața clădirii în care se află cel mai mare laborator de fizică a particulelor din lume.
Stefan Lueders, ofițer de securitate informatică la CERN, a explicat că adăpostul a fost creat pentru a sensibiliza. Mai exact, este o modalitate creativă de a avertiza oamenii să nu dea click pe link-uri periculoase. „Unul dintre cele mai periculoase lucruri pe care utilizatorii le fac pe calculator este să de-a click pe link-uri aleatorii”, a explicat Lueders. Acest punct de vedere este ilustrat pe site-ul CERN de o imagine în care un om dă click pe un lup îmbrăcat în oaie.
[related]
„Ideea a prins contur când le-am cerut angajaților să ne dea mouse-urile, să nu le mai folosească și să se rezume doar la tastatură”, a adăugat Lueders, subliniind că tastarea unei adrese web este mult mai sigură, decât click-ul pe un link.
Cușca este plină de paie, alimente. dar și apă. Cu toate acestea, jocul de-a adăpostul de șoareci de calculator a fost oprit de vânturile puternice din 2012. Un copac s-a prăbușit peste cușcă și a distrus adăpostul. Însă proiectul nu a fost oprit, ci este în curs de dezvoltare. Lueders spune că multe astfel de dispozitive sunt donate pentru această cauză, iar mouse-urile veterane au mai mereu colegi noi de cușcă, scrie Motherboard.
CERN este o organizație europeană de cercetare științifică, care operează cel mai mare laborator din lume pentru cercetarea particulelor elementare. Laboratorul este situat la câțiva kilometri de Geneva, la granița dintre Elveția și Franța. Organizația a fost fondată în 1954, iar la ea au aderat, până în prezent, 22 de state membre. Israel este prima (și unica) țară non-europeană cu drepturi depline.