Cercetătorii identifică genele care stabilesc ce coeficient de inteligență ai
Oamenii de știință au identificat 40 de noi gene care par să aibă legătură cu inteligența, iar asta ne va permite să înțelegem mai bine cum se dezvoltă acea parte din creier responsabilă de gândire.
Cercetătorii sunt de părere că aceste gene nu ar avea o influență foarte mare asupra inteligenței unei persoane. Sunt o multitudine de factori care contribuie la IQ-ul cuiva, iar identificare acestora ne-ar putea ajuta într-o bună zi să detectăm acele elemente care influențează inteligența și care generează diferențele fundamentale între oameni.
Studiul, realizat de centrul medical al Universității Amsterdam, a fost realizat prin apelul la două tipuri de analize genetice. Una dintre acestea a identificat mutațiile într-un grup de 22 de gene care combinate ar putea da seama de 5% dintre diferențele înregistrate de măsurătorile de inteligență. Cea de-a doua analiză, care s-a ocupat de compararea genelor, nu de cartografierea mutațiilor lor, a identificat 47 de gene, potrivit Science Alert.
Dintre toate genele descoperite, 40 dintre acestea nu au mai fost identificate până în acest moment și au un impact asupra inteligenței unei persoane.
Pentru a verifica acuratețea rezultatelor lor, cercetătorii au aplicat rezultatele pe un alt studiu care aproxima coeficientul de inteligență pe baza nivelului de educație. Pe baza acestei analize, specialiștii și-au confirmat studiul realizat în fază inițială. Una dintre cele mai puternice corelații între gene și inteligență care au fost identificate sunt mutațiile găsite într-o genă numită FOXO3.
Ceea ce este interesant este că cercetătorii au identificat numeroase alte relații între gene și caracteristicile care au de a face cu masa corporală, schizofrenia și boala Alzheimer. Și, se pare că genele au un impact destul de mare asupra modului în care gândim.
Istoria studiilor biologice care tratează problema inteligenței umane și factorii care o determină nu a fost cea mai fericită și a fost supusă multor critici și controverse. Astfel, deși cercetarea de față ne-ar putea oferi mai multe detalii cu privire la acei factori care ne influențează inteligența (precum dieta, educația și chiar și microbii din organism), trebuie să păstrăm o atitudine sceptică, pentru că nimic nu este confirmat pe deplin.