21 feb. 2017 | 15:30

Cercetătorii nu aveau lucruri mai bune de făcut și au rezolvat această problemă a ketchupului [VIDEO]

ACTUALITATE
Cercetătorii nu aveau lucruri mai bune de făcut și au rezolvat această problemă a ketchupului [VIDEO]

Cu siguranță v-ați confruntat cu problema scoaterii ultimelor picături de ketchup dintr-o sticlă, cea mai enervantă parte a unei mese. Întotdeauna rămân câțiva stropi pe fundul sticlei, iar aceștia ajung la gunoi. Ei bine, cercetătorii din Boston au rezolvat problema aceasta.

Când vine vorba de stors ultimele picături de ketchup din sticlă, fiecare om are tehnica lui. De exemplu, unii scutură sticla până amețesc, alții o taie în două. Până aici, deoarece acești cercetători au creat ceva ce alungă toate aceste frustrări. Materialul pe care aceștia l-au creat, permite ca, după introducerea lui în sticlă, orice picătură de ketchup să fie eliminată fără a lăsa nicio urmă.

Cercetătorii de la Universitatea de Tehnologie din Massachusetts (MIT) au reuști să creeze acest înveliș foarte alunecos, care, de asemenea, poate fi folosit și pentru scoaterea altor soluții din sticle, cum ar fi pasta de dinți, produsele de machiaj sau lipiciul. Ei sunt de părere că descoperirea lor ar putea reduce drastic risipa pe care o fac oamenii cu produsele, informează BBC News.

ketchup

Din fabricație, containerul alunecos trebuie mai întâi căptușit pe interior cu o suprafață aspră și subțire, este turnat un lichid care acoperă formele aspre, iar din asta rezultă un strat foarte alunecoas – exact cum este uleiul. Astfel, ketchupul plutește deasupra, iar la cea mai mică înclinație, el începe să se scurgă.

„Lucrul interesant este următorul: deoarece startul (n.red – alunecos) este acoperit cu un compozit solid și lichid, acesta poate fi adaptat în funcție de produs. Deci, pentru alimente vom face ascest strat din materiale pe bază de produse alimentare, ca în final să-l puteți mânca”, a declarat Kripa Varanasi, cercetător la MTI.

„Odată cu fabricarea acestor produse lipicioase, sute de tone de mâncare rămâne blocată în sticle, iar apoi se spală sau se aruncă. Tehnologia aceasta are un potențial semnificativ de a reduce risipa”, a declarat David Smith, co-inventatorul tehnologiei.