Cercetătorii au printat 3D o inimă care funcționează ca una reală
Cercetările în domeniul medicinei progresează din ce în ce mai mult, iar printarea 3D îi ajută pe oamenii de știință, la nevoie.
[related]
Tehnicile pe care le folosesc inginerii pentru a crea un braț robotic care se poate îndoi sau roti sunt folosite și pentru realizarea unor organe mult mai complexe, cum ar fi inima, iar asta ne-o dovedesc cercetătorii din Elveția.
Una dintre marile probleme ale inimilor artificiale o reprezintă faptul că mecanismele de plastic și de metal pot fi greu de integrat alături de țesut, sau pot produce diverse reacții adverse din cauza stilului nenatural de mișcare.
O echipă de la ETH, condusă de studentul doctorand Nicholas Cohrs, a realizat ceea ce ei spun că este prima inimă artificială creată din materiale moi. Astfel, mecanismul de pompare funcționează datorită ventriculelor de silicon, care pompează exact precum cele ale unei inimi reale. Există o diferență: între ventricule nu se află un perete, ci o cameră care se umflă și se dezumflă pentru a crea acțiunea de pompare.
Inima a fost creată cu ajutorul printării 3D, astfel că cercetătorii au putut crea o structură internă complexă chiar dacă s-au bazat pe materiale moi. Întreaga inimă este un monobloc, astfel că nu apar îngrijorări cu privire la modul în care diversele mecanisme s-ar îmbina.
În timpul testelor, inima a funcționat destul de bine, reușind să pompeze un fluid asemănător cu sângele la presiuni similare cu cele din corp. Există, totuși, un dar.
[readmore]
Inima este un concept și nu a fost creată pentru un transplant real, astfel că materialele din care aceasta este produsă nu rezistă la mai mult de câteva mii de bătăi. Asta înseamnă că inima nu ar rezista mai mult de 30-60 de minute în corpul cuiva, dar planul cercetătorilor este să folosească materialele și designul potrivit pentru ca inima să funcționeze mult mai mult.
”Ca inginer mecanic, nu mi-aș fi imaginat că voi ține vreodată în mână o inimă artificială moale”, spune Anastasios Petrou, student care a efectuat testele asupra inimii, citat de techcrunch.com.