17 mai 2017 | 12:47

Cercetătorii au descoperit o punte magnetică imensă care leagă galaxiile din Univers

ȘTIINȚĂ
Cercetătorii au descoperit o punte magnetică imensă care leagă galaxiile din Univers

Pentru prima oară, cercetătorii au identificat prezența unui câmp magnetic foarte puternic care leagă două galaxii vecine, din prejma Căii Lactee.

Cunoscută sub denumirea Magellanic Bridge (în română, o traducere aproximativă ar fi „Podul Magellan”), această punte este de fapt un curent gigantic de gaz neutru care se întinde pe o distanță de aproximativ 75,000 de ani lumină între cele două galaxii vecine (”Large” și ”Small Magellanic Clouds”). Deși cercetătorii au prezis existența acestui câmp magnetic, acesta este prima dată când el este observat.

Aceste galaxii vecine se află la o distanță de 160,000, respectiv 200,000, de ani lumină depărtare de Pământ și ele sunt vizibile noaptea, pe cerul din regiunile sudice.

Deși prea puține lucruri erau știute cu privire la această forță care unește cele două regiuni din spațiu, echipa de cercetători susține că acest câmp magnetic nou descoperit ne poate oferi detalii referitor la cum s-a format acesta, dar și cel de pe Pământ. Două dintre ipoteze susțin că acest câmp magnetic a fost generat din interiorul punții, odată ce structura ei s-a format, sau că ea s-ar fi rupt de la galaxiile pitice care s-au fi unit, formând această punte, potrivit Science Alert.

Dacă un pod între stele sună cam științifico-fantastic, ei bine nu e chiar așa. Spațiul este compus de diferite forțe magnetice care îl țin laolaltă. ”Oriunde privim pe cer, găsim magnetism”, menționează unul dintre oamenii de știință, Bryan Gaensler, de la Universitatea Toronto.

Motivul pentru care această descoperire este atât de semnificativă este pentru că le oferă cercetătorilor șansa de a o studia pe îndelete, iar acesta este un lucru nou care nu a putut fi realizat până acum și asta pentru că ea nu a fost observată până în acest moment. Singura modalitate în care existența ei a putut fi detectată era pe baza efectelor pe care le are asupra altor structuri din spațiu. În cazul de față, semnalele radio, trimise de la câteva sute de galaxii depărtare, au fost folosite pentru a detecta câmpul magnetic asociat cu Podul Magellan.

Semnalele radio sunt precum undele de la suprafața apei și vibrează într-un anumit mod. Atunci când aceste semnale radio trec printr-un câmp magnetic, cercetătorii se pot folosi de ele pentru a măsura forța și polaritatea structurii.

Acum că cercetătorii au descoperit această forță magnetică, ei au șansa de a afla nu doar cum s-a format, ci și impactul pe care l-a avut asupra formării celor două galaxii. Înțelegerea rolului pe care îl joacă câmpurile magnetice în evoluția galaxiilor este o întrebare fundamentală din astronomie, care urmează să-și găsească și un răspuns.

Un studiu care se anunță a fi interesant, pentru că ne-ar permite să înțelegem care va fi evoluția galaxiei în care ne aflăm.