22 mai 2017 | 12:12

Motivul pentru care cercetătorii ascund 2.879 de omizi din lut peste tot prin lume

ȘTIINȚĂ
Motivul pentru care cercetătorii ascund 2.879 de omizi din lut peste tot prin lume

Oamenii de știință pun în aplicare un proiect ambițios și ascund peste tot prin lume 2.879 de omizi din lut, iar scopul lor este mai mult decât nobil.

Oamenii nu sunt singurele creaturi care se adună în zonele tropicale și, în general, biodiversitatea crește cu cât te apropii mai mult de Ecuator. Deși este destul de evident de ce se întâmplă acest lucru (toate animalele își caută cel mai potrivit loc pentru a-și face culcuș), nu este atât de clar ce impact are migrarea asupra interacțiunilor dintre specii.

În acest context, cele 2.879 de omizi din lut au fost create tocmai cu scopul de a-i ajuta pe cercetători să determine influența acestui trend longitudinal asupra diferitelor specii de plante și animale, iar rolul lor principal este de a descoperi dacă rata prădătorilor crește în aceste zone tropicale, potrivit Popular Science.

Ca urmare a unei colaborări internaționale, cercetătorii din 31 de zone diverse, de pe șase continente diferite, (de la Cercul Arctic până în Australia) au primit aceste omizi verzi din lut și le-au atașat de frunzele plantelor. Când animalele atacau insectele false, marcajele mușcăturii lor rămâneau la suprafața acestor omizi din lut, iar cercetătorii au putut estima în acest fel câți prădători există în fiecare zonă de pe glob.

Aceste omizi false le-au arătat oamenilor de știință un lucru important, anume că prădătorii se află într-un număr mai mare în zona tropicală, la Ecuator, și într-un număr semnificativ mai mic spre cei doi poli. Același principiu se aplică și la nivelul altitudinii- numărul prădătorilor scade odată cu creșterea în altitudine.

Ceea ce este interesant de analizat este motivul din spatele acestor fapte, iar, potrivit oamenilor de știință, ratele crescute ale prădătorilor de la Ecuator sunt determinate de numărul crescut al insectelor din aceste zone.

Datele culese le sugerează că păsările pot migra foarte ușor și își aleg să trăiască în acele zone în care sursele de hrană le sunt la dispoziție. Dacă acest lucru este destul de evident la nivelul păsărilor, lucrurile nu sunt atât de clare la nivelul mamiferelor mari, care nu pot călători cu atâta ușurință de-a lungul continentelor.

Deși studiile ne aduc la cunoștință câteva date esențiale cu privire la viața mamiferelor de pe glob, ele ne arată, de asemenea, că lumea animalelor este încă o necunoscută și că mai avem multe de învățat despre interacțiunile între specii.