27 mart. 2017 | 11:58

Cel mai mic plămân artificial din lume încape într-un rucsac

ȘTIINȚĂ
Cel mai mic plămân artificial din lume încape într-un rucsac

Un plămân artificial de dimensiuni extrem de reduse a fost creat de către o echipă de cercetători, iar rezultatele sunt promițătoare.

Acest plămân artificial a fost creat la University of Pittsburgh, iar dimensiunile sale sunt suficient de mici încât acesta să poată fi pus într-un rucsac. Testele de până acum au arătat că plămânul funcționează în cazul oilor și ar putea deveni extrem de util și pentru persoanele care au nevoie de un asemenea aparat.

”Disparitatea dintre numărul de pacienți care au nevoie de un transplant de plămân și disponibilitatea plămânilor care pot fi transplantați îi duce pe oameni în situația de a aștepta luni de zile până ce este găsit un donator”, spune William Federspiel, citat de digitaltrends.com. Acesta vorbește și despre faptul că, dacă pacienții pot fi mobilizați pe durata așteptării pentru un transplant, recuperarea de după operație este mult mai bună.

Sistemele actuale pentru cei care au nevoie de un plămân artificial sunt destul de masive și nu permit pacienților să se miște foarte eficient. Cercetătorii speră că, prin intermediul unor astfel de dispozitive care încap chiar și într-un rucsac, pacienții își vor putea continua viețile cât mai aproape de normal, până la momentul transplantului.

Pentru a se asigura că plămânii funcționează în parametri optimi, Federspiel și echipa sa au colaborat cu McGowan Institute of Regenerative Medicine, pentru a crea un strat de protecție special care să reducă apariția cheagurilor de sânge în dispozitiv. Aceasta a fost cea mai mare provocare a proiectului.

Pe cercetători îi așteaptă și alte obstacole. Deși testele arată că oile au putut folosi plămânul artificial timp de șase ore, teste cu durata de o lună trebuie efectuate cu succes înainte ca oamenii să poată lua parte la teste asemănătoare. Chiar dacă plămânul este mic, tot are nevoie de un tub de oxigen, pe care pacienții îl pot căra după ei. Cu toate acestea, echipa lucrează și la un dispozitiv care să nu mai necesite un astfel de rezervor.