18 ian. 2017 | 11:43

Cel mai mare val gravitațional a fost descoperit pe Venus

ACTUALITATE
Cel mai mare val gravitațional a fost descoperit pe Venus

Atmosfera planetei Venus trece printr-un eveniment neobișnuit, ce demonstrează încă o dată complexitatea acestui corp ceresc.

Sonda japoneză Akatsuki a descoperit un val gravitațional imens prezent în atmosfera planetei Venus. Aceasta nu este prima dată când un astfel de eveniment este observat pe a doua planetă de la Soare, dar este cel mai mare înregistrat până acum.

Lungimea acestui val gravitațional este de peste 9.500 de kilometri, de la un cap la altul, iar elementele sale arată că dinamica atmosferei de pe Venus este mult mai complexă decât se credea până acum.

Conform Agenției Spațiale Europene, un astfel de val este o ruptură în densitatea atmosferei unei planete și nu trebuie confundat cu o undă gravitațională, ce reprezintă o ruptură în spațiu-timp. Astfel de evenimente apar în atmosfera Pământului și produc turbulențe, interacționând cu tiparele clasice de vreme.

Astfel de valuri au mai fost observate pe Venus: câteva au fost descoperite în 2014, iar Akatsuki a observat, de asemenea, valuri de dimensiuni mici, în aprilie și mai 2016. Valul despre care vorbim acum a fost observat atunci când sonda spațială a ajuns pe orbita planetei, pe 7 decembrie 2015, dispărând de pe ”radare” pe 12 decembrie, după ce sonda și-a schimbat orbita. La întoarcerea pe orbita inițială, pe 15 ianuarie 2016, acest val deja dispăruse, conform theverge.com.

Ce este cel mai aparte la acest val uriaș din decembrie este faptul că pare să fie staționar, deasupra unui lanț muntos de pe planetă, nefiind influențat de vânturile atmosferice.

Autorii studiului sunt de părere că structura luminoasă este rezultatul acestui val gravitațional, format în straturile inferioare ale atmosferei. Nu este încă înțeles modul în care valul gravitațional ajunge în straturile superioare ale atmosferei, unde norii se rotesc mult mai repede decât planeta. Aceștia au nevoie de doar 4 zile pentru o rotație, în timp ce Venus se rotește în 243 de zile.

Descoperirea acestui val ar putea înseamna că există condiții atmosferice mult mai variabile aproape de suprafața planetei decât se credea inițial.