Majoritatea traficului de internet nu se datorează oamenilor
Un nou raport ne arată că mai mult de jumătate din totalul traficului de date de pe internet nu provine de la oameni, contrar așteptărilor.
Când te gândești la internet, de cele mai multe ori îți imaginezi oameni care sunt conectați prin intermediul aplicațiilor de pe smartphone-uri sau prin intermediul calculatoarelor. Însă internetul nu servește doar intereselor personale, ci The Next Web ne informează de existența boților care au menirea principală de a analiza și selecta informații de pe serverele web.
Boții sunt atât de răspândiți în ecosistemul online, încât chiar și cei mai pricepuți editori nu îi pot evita. „Roboții de pe web” vin în două variante -unii sunt buni, alții sunt dăunători. Partea bună este că traficul datorat boților buni a crescut considerabil anul trecut, în timp ce al celor dăunători a rămas la același nivel.
Boții „buni” sunt cei se ocupă de asigurarea performanței experienței web. Un exemplu comun de asemenea aplicații ar fi „paianjenii” pe care Google îi folosește pentru a realiza o hartă a internetului și pentru a extinde rezultatele de căutare, și „feed-urile” de care Facebook se folosește pentru a-ți reîncărca newsfeed-ul de pe mobil.
Pe de altă parte, boții dăunători, sunt cei care fură conținuturile de pe site-uri, închid pagini web, copleșindu-le cu trafic, colecționează date ale utilizatorilor sau fură informații analitice de la partenerii neasigurați. Conform aceluiași studiu, roboții dăunători de pe web consumă aproximativ 30% din traficul total de pe internet, iar majoritatea impersonează pagini sau oameni reali pentru a trece de măsurile de securitate.
Boții de acest tip sunt foarte dăunători atât utilizatorilor, cât și companiilor care plătesc pentru informațiile publicitare de pe diferite pagini web. Asociația Națională a Agențiilor de Publicitate estimează că boții îi costă pe cei care publică anunțuri publicitare aproximativ 7 miliarde de dolari anual.
Aceste informații ne arată de ce sunt atât de importante investițiile în tehnologiile avansate care pot opri, sau măcar diminua, traficul fraudulent de date.