A fost descoperită cea mai veche mașină de jucărie din lume

A fost descoperită cea mai veche mașină de jucărie din lume

Cea mai veche mașină de jucărie, cu o vârstă de câteva milenii, a fost scoasă la suprafață recent dintr-un sit arheologic de o echipă de cercetători.

E oarecum impropriu să vorbim în cazul de față despre o mașină, așa că i-am putea spune la fel de bine car de jucărie. Oricum ar fi, acesta a fost descoperit în Sogmatar, din Turcia, în interiorul unui sit arheologic.

mașină de jucărie

Micul car pe roți, creat din ceramică, a fost descoperit în timpul unor excavări care aveau loc în orașul antic Sogmatar, din sud-estul țării. Se crede că Sogmatar a fost orașul unde s-a adăpostit Moise după ce a fugit de faraon.

Săpăturile din oraș au scos la iveală mai multe morminte, inclusiv mormântul unui copil, unde a fost găsit și mini-carul. În total, 45 de morminte au fost deschise, inclusiv trei care erau neatinse încă din vremea romanilor.

mașină de jucărie

Celal Uludag, șeful excavărilor de la Sogmatar și managerul muzeului Sanliurfa, spune că Sogmatar a fost una dintre cele mai importante zone de excavat din această parte a Turciei.

Acesta adaugă că ”excavările din zonă continuă cu permisiune de la minister. În zona necropolei, într-o cameră mortuară, am găsit o trăsură de jucărie care datează din Epoca de Bronz, probabil creată pentru un copil dintr-o familie înstărită”. Conform lui Uludag, mașina de jucărie are o vechime de aproximativ 5.000 de ani.

Descoperirea este importantă deoarece oferă o înțelegere mai bună a esteticii și culturii din acea perioadă. Obiectul va fi expus în cel mai mare complex muzeal din Turcia, Muzeul de Arheologie Sanliurfa. Uludag se așteaptă să mai descopere și alte artefacte importante în zonă.

Etichete: