28 apr. 2017 | 08:05

Cea mai mare clădire imprimată 3D a fost creată de MIT într-un timp record

VIDEO ACTUALITATE

Nu se întâmplă des să vorbim de structuri imprimate 3D de dimensiuni generoase, dar cea mai mare clădire imprimată 3D tocmai a fost finalizată de MIT.

Deși eforturile creatorilor de imprimante 3D de a intra în mainstream nu au fost neapărat încununate de succes, asta nu înseamnă că tehnologia din spatele unor astfel de creații nu a evoluat. La această oră, am ajuns deja în punctul în care o clădire imprimată 3D nu mai este un mit. Deseori se depășesc recorduri vizavi de dimensiunile impresionante ale creațiilor ce pot fi realizate în timp util de către o singură mașinărie.

Cel mai recent exemplu poate fi văzut în clipul de mai sus realizat de un startup intitulat Apis Cor. Echipa din spatele acestui proiect este formată exclusiv din cercetători de la MIT ce au o fascinație pentru imprimante 3D autonome. Din acest motiv, au folosit un prototip al noului lor sistem de imprimare pentru a realiza o clădire de 3,65 metri înălțime cu un diametru de 15,24 metri. Structura finală a fost de tip iglu și a ajuns să fie certificată ca cea mai mare structură realizată de un robot până la această oră. Timpul total al lucrării a fost de 13 ore.

Întregul efort din spatele robotului responsabil de această realizare a fost detaliat în publicația Science Robotics. În acel context, inginerii au ținut să menționeze că automatizarea procesului de construcție va avea beneficiul de a micșora costurile și de a eficientiza procesul. Acest tip de imprimantă 3D mobilă autonomă este intitulată Digital Construction Platform și, deși are o greutate de 36 de tone, se alimentează exclusiv cu energie solară. Aceste particularități transformă sistemul în soluția ideală pentru realizarea de construcții în zone defavorizate aflate în curs de dezvoltare.

Cu toate că s-a aflat în spatele acestei structuri record, Digital Construction Platform se află momentan într-un stadiu incipient al procesului de dezvoltare. De exemplu, nu include senzori de proximitate meniți să faciliteze prevenirea unor dezastre prin evitarea oamenilor și a altor structuri existente.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele