28 iul. 2017 | 17:09

Ce se întâmplă când vezi ”luminița de la capătul tunelului”

ȘTIINȚĂ
Ce se întâmplă când vezi ”luminița de la capătul tunelului”

Experiențele aproape de moarte sunt în centrul atenției de multă vreme, iar noi cercetări ne oferă mai multe detalii despre acestea.

Deși nimeni nu știe ce se întâmplă când murim, există oameni care au trecut prin experiențe aproape de moarte. Astfel de experiențe iau diverse forme, iar cele mai comune sunt viziunea unei lumini puternice, senzația de pace și trecerea printr-un tunel. Un nou studiu a examinat frecvența acestor apariții și sugerează că fiecare experiență aproape de moarte este unică.

Cercetătorii de la University of Liege au studiat acest fenomen, iar Charlotte Martial, conducătoarea studiului spune că ”din câte știm până acum, niciun studiu nu a investigat dacă experiențele aproape de moarte urmează un anumit tipar”.

Cercetătorii au analizat 154 de mărturii ale unor persoane care au fost în astfel de situații, descoperind că fiecare persoană experimentează aproximativ patru fenomene în timpul experienței. Cel mai des apare senzația de pace (80% din cazuri), urmată de ”luminița de la capătul tunelului” (69%) și întâlnirea cu spirite sau persoane (64%). Cele mai rare fenomene sunt cele de viziuni precognitive (4%) și succesiunile rapide de gânduri (5%).

În ceea ce privește cronologia, cercetătorii au descoperit că o treime dintre pacienți au avut o experiență în afara corpului la început, iar 36% aveau experiența de reîntoarcere în corp la final. Asta sugerează că experiențele aproape de moarte sunt activate de detașarea de corp și se termină atunci când individul se reîntoarce în trup.

Per total, ordinea cea mai întâlnită este experiența în afara corpului, tunelul, lumina de la capătul acestuia și senzația de pace (22% dintre pacienți). Deși există secvențe similare în rândul pacienților, cercetătorii sunt de părere că experiențele nu conțin toate elementele, întotdeauna, sau că acestea au tendința de a-și schimba ordinea, de la caz la caz, arată sciencedaily.com.

”Chiar dacă experiențele aproape de moarte au un caracter universal și au trăsături comune, am observat o variabilitate temporală în distribuția elementelor raportate”, arată Martial.