01 mai 2017 | 17:00

Cât de mult mai avem până când ne vom putea conecta creierele la computere

ACTUALITATE
Cât de mult mai avem până când ne vom putea conecta creierele la computere

Vom putea vreodată să conectăm mintea de inteligența artificială, de roboți și de alte minți, pentru a transcende limitările umane?

În ultimii 50 de ani, cercetătorii au făcut progrese semnificative pentru a ajunge la un rezultat de acest gen, iar regizorii de film ne incită mereu imaginația cu lumi tehnologice foarte avansate în care mintea umană capătă noi valențe. Recent, antreprenori de succes, precum Elon Musk (Neuralink) și Bryan Johnson (Kernel) anunțat noi start-up-uri pe baza cărora se caută modalități de a spori capacitățile umane prin intermediul unei interfețe între creiere și computere.

Visul futurist nu este departe de a deveni o realitate a timpurilor în care trăim, iar dacă acest lucru va fi unul bun sau rău rămâne de văzut. Deși pot fi aduse în discuție o multitudine de nemulțumiri când vine vorba de problemele morale pe care le ridică o astfel de invenție, utilitățile ei sunt nemăsurate.

Cercetările recente în acest domeniu au ca scop îmbunătățirea calității vieții pentru oamenii care sunt paralizați sau care suferă de dizabilități motorii foarte grave. Spre exemplu,cercetătorii s-au folosit de semnalele din creierul uman pentru a control un braț robotic. În mod similar, specialiștii pot extrage semnalele motorii pe care creierul pacientului paralizat le trimite, permițându-i acestuia să realizeze căutări wireless pe o tabletă.

Cu toate realizările curente, ai putea crede că o interfață între creier și computer este următoarea pe listă. Din fericire, sau din păcate, acest lucru nu se va realiza prea curând, iar tehnologia este, momentan, destul de limitată, la fel și informațiile pe care le deținem despre structura și funcționarea creierului uman. Multe dintre implanturile inteligente dezvoltate nu se ating de calitatea unei experiențe senzoriale comune, potrivit Science Alert.

Deși interfețele creier-computer ne arată o dezvoltare fascinantă a tehnologiei și posibilitatea de a controla, prin intermediul semnalelor neuronale, obiecte la distanță (cursoare, cărucioare, mâini robotice, drone și așa mai departe), toate aceste demonstrații s-au realizat în laborator, în condiții bine delimitate. În acest moment, nu putem spune că aceste sisteme avansate sunt suficient de rapide și de robuste pentru a fi practice în lumea reală, dar ne apropiem cu pași repezi de un asemenea ideal.

Există suficiente limite care le pun bețe în roate cercetătorilor, îngreunându-le munca, iar cea mai evidentă dintre acestea are de a face cu insuficiența cunoștințelor pe care le deținem cu privire la creierul uman. Această limită devine o barieră în dezvoltarea sistemelor neurale avansate. De asemenea, există și o problemă cu materialele utilizate, care sunt prea rigide și necompatibile și își pierd eficiența de-a lungul timpului.

Cu toate acestea, cercetătorii își păstrează optimismul și sunt de părere că sistemele neurale co-adaptive, adică cele care, împreună cu creierul, caută soluții și învață. Un exemplu concret este Neuralink, un startup creat de Elon Musk, care ne aduce cu un pas mai aproape de crearea unei interfețe creier-computer. Elon Musk speră că odată cu abilitatea de a ne conecta la tehnologiile de care dispunem, creierul uman și-ar putea spori capacitățile și ne va permite să confruntăm situațiile din lume cu care momentan nu ne putem lupta pentru că ne depășesc capacitățile naturale.

Deși există numeroase reticențe, interfața creier-computer va fi asemenea smartphone-urilor, calculatoarelor și dispozitivelor de realitate virtuală. Atunci când vor ajunge pe piață vor fi interesante, frustrante și primejdioase, în anumite cazuri, dar, în același timp, ne vor deschide perspective favorabile.