24 feb. 2017 | 15:13

Cât de reală e dragostea online sau despre pericolele relațiilor virtuale

OPINII
Cât de reală e dragostea online sau despre pericolele relațiilor virtuale

Dacă nu au fost suficiente inimioare din ultima perioadă, mai avem o șansă :): lipsea un articol despre dating-ul online. Vestea bună e că nu va abunda în dulcegării, pentru că, evident, îl scriu din perspectiva securității cibernetice.

[related]

Dating-ul online face lucrurile mai simple și mai complicate, în același timp. Mai simple, pentru că opțiunile de a cunoaște pe cineva sunt aproape nelimitate și nu mai țin cont de barierele geografice, inerente în viața reală. Mai complicate, din mai multe motive: în primul rând, cele care țin de interacțiunea umană. Comunicarea online este o copie imperfectă a celei față în față, dar, pe această temă, psihologii sunt cei îndreptățiți să își dea cu părerea.

Cel mai important și periculos aspect în comunicarea online este că lucrurile nu sunt neapărat ce par a fi – la modul mult mai puțin subtil decât în realitate. Mai exact, în spatele unui cont se poate ascunde cineva care nu are nimic în comun cu poza de profil, iar uneori nici măcar nu este o persoană de același sex. Anul trecut a fost făcut public un caz extrem de grav de cyberbullying, despre care am scris aici. Pe scurt, un adolescent irlandez s-a sinucis după ce a fost șantajat cu publicarea unor fotografii compromițătoare cu el, pe care i le trimisese unei fete cu care comunica online. În spatele acelui cont, se afla, de fapt, un bărbat din România.

Din fericire, lucrurile nu sunt atât de grave întotdeauna, dar ideea rămâne valabilă: în spatele unei fețe zâmbitoare din poza de profil se poate ascunde oricine, chiar și un grup de infractori cibernetici care vor să afle informații și să le valorifice apoi. Pe unele site-uri este evident că un profil e fals: pozele și chiar textele sunt copiate de pe alte site-uri de dating, lucru care poate fi descoperit la o căutare pe Internet.

În mod surprinzător, se pare că escrocheria cu “miresele” din Rusia este încă valabilă. Tot anul trecut, au fost arestați doi infractori, după ce au reușit să obțină peste 15.000 de dolari de la mai mulți bărbați din Moscova. Cum? Foloseau profilurile unor fete drăguțe cu care victimele începeau relații în mediul virtual, apoi reușeau să-i convingă pe îndrăgostiți să le trimită diferite sume de bani, de bunăvoie sau sub amenințare. Dacă o persoană necunoscută îți cere bani, ar trebui să îți pui anumite întrebări. Unii infractori sunt, însă, mai subtili de atât: expun o situație dificilă, fără să ceară nimic, iar partenerul online se oferă singur să ajute. Printr-o astfel de situație a trecut o profesoară din Anglia, care a povestit ulterior ce i s-a întâmplat.

Din afară, e ușor să privești lucrurile cu neîncredere și să remarci elementele suspecte, dar cu siguranță nu mai este la fel de simplu când ești implicat direct. În relațiile interumane, ca și în modul în care filtrăm alte informații din exterior, alegem să credem doar ceea ce vrem, doar lucrurile care ne confirmă prejudecățile, iar pe cele contrare le evităm. Prin urmare, nu doar persoanele lipsite de educație cad victime unor astfel de scheme.

Apropo de elemente suspecte care ar trebui să ridice semne de întrebare, aici se pot încadra și cererile de prietenie, venite din partea unor persoane cu care nu ai prieteni comuni, pe rețelele de socializare.

Apoi, un subiect sensibil: webcam-ul. Având în vedere că mulți infractori cibernetici și-au șantajat victimele pe baza unor fotografii sau filmulețe compromițătoare, nu este o idee bună folosirea camerei într-un context care te-ar deranja dacă ar deveni public, cu o persoană pe care încă nu ai întâlnit-o în viața reală.

Una dintre cele mai simpliste metode de atac este cea cu mesaje malware provenite, chipurile, de la cine știe ce site de matrimoniale sau admirator/admiratoare. Curiozitatea poate fi mare, dar verifică înainte! Dacă dai click pe astfel de link-uri, în locul unei potențiale relații, te vei alege doar cu o problemă în plus: un dispozitiv infectat cu malware.

Uneori, toate măsurile de prevedere din lume se pot dovedi insuficiente. Acum vreo doi ani a fost mare vâlvă cu site-ul Ashley Madison, pe care intrau persoane în căutarea unor relații exconjugale sau în afara unei relații stabile, oricum. Un grup de hackeri autointitulat Impact Team a făcut publice datele a peste 37 de milioane de utilizatori. La unii dintre aceștia, au fost identificate inclusiv informațiile despre cardurile de credit folosite pentru a se înregistra pe site, așa că impactul a fost și financiar, nu doar la nivelul relațiilor personale.

În plus, se pare că în cazul Ashley Madison, angajații site-ului își păcăleau clienții: pentru că se înscriseseră prea puține femei, unele profiluri erau, de fapt, niște chatbox-uri care încercau să-i convingă pe utilizatori să continue conversația contra cost.

Relațiile dintre oameni au prea multe valențe ca să fie încadrate în alb și negru, iar mediul online, plin de pericole, prin definiție, nu face lucrurile mai simple. Dacă îți asumi riscul unui început virtual, cred că e important să ai mereu în minte ideea că Internetul nu uită nimic, iar informațiile personale, trimise chiar și în mesaje private, nu mai pot fi luate înapoi.

Ștefan Tănase este Senior Security Specialist în cadrul Kaspersky Lab. Când nu se luptă cu viruși, ne învață cum să navigăm în siguranță. vezi toate articolele