Cât de multe știm despre viteza luminii și care este misterul acestui fenomen
Viteza luminii este un concept care este foarte des utilizat de oamenii de știință, în special când discută despre deplasarea în spațiu, însă există numeroase nelămuriri cu privire la acest fenomen.
În vid, viteza luminii este de 299,792 de kilometri pe secundă. Pare a fi o viteza destul de mare, raportat la viteza pe care o experimentăm noi pe Pământ, dar în cadrul schemei complexe a Universului, aceasta nu este atât de impresionantă cum ni se pare nouă.
Spre exemplu, ți-ar lua 45 de minute să parcurgi distanța dintre Soare spre Jupiter cu viteza luminii, iar marțienii care au tehnologii performante nu s-ar mulțumi cu un mijloc de transport care de deplasează atât de încet.
Teoria specială a relativității, înaintată de Einstein, ne aduce la cunoștință impactul pe care viteza de deplasare îl are asupra timpului. Cu cât viteza este mai apropiată de cea a luminii, cu atât timpul trece mai lent. Asta înseamnă că dacă ajungi să ai viteza luminii, timpul se oprește în loc, iar dacă reușești cumva să o depășești, timpul va merge înapoi, potrivit Science Alert.
Un aspect important este că un obiect care are masă nu poate atinge niciodată viteza luminii și asta pentru că dacă te apropii de o asemenea viteză, crește inerția. Asta înseamnă că dacă ceva are masă nu se poate deplasa cu o asemenea rapiditate pentru că masa l-ar încetini considerabil. În acest caz, ne putem întreba ce poate călătorii cu viteza luminii- fotonii, particule care nu au masă.
Conform oamenilor de știință, există încă un factor cosmic care poate influența viteza luminii, și aceștia amintesc de schimbarea temporară în cantitatea de energie existentă într-un anumit punct din spațiu. Această teorie susține că așa numitele goluri de spațiu din Univers nu sunt de fapt vide, ci că în ele există de fapt particule care își schimbă starea de existență. Asta are un impact major asupra vitezei luminii, iar schimbările cuantice pot încetini semnificativ rapiditatea cu care se deplasează lumina.
Teoria amintită este încă controversată și nu reușește să răspundă celei mai simple și presante întrebări- Dacă viteza luminii nu este de fapt ceea ce credem noi că este și dacă aceasta este infinită? Un răspuns afirmativ la aceste întrebări ne-ar rezolva toate problemele, pentru că, în acest caz, nimic nu ar mai exista.