03 mai 2017 | 14:53

Cât de important este micul dejun față de celelalte mese ale zilei

ȘTIINȚĂ
Cât de important este micul dejun față de celelalte mese ale zilei

Există concepția larg răspândită că micul dejun este masa principală a zilei și că ea trebuie să fie cu necesitate respectată, dar cercetătorii pun sub semnul întrebării această idee.

Probabil că v-ați tot lovit, încă din perioada copilăriei, de afirmația că micul dejun este masa principală a zilei, dar în ultimii ani specialiștii în nutriție și oamenii de știință au pus sub semnul întrebării această idee. În ciuda numeroaselor studii, comunitatea științifică încă nu a ajuns la o concluzie definitivă în ceea ce privește această dilemă.

Răspunsul scurt este că totul depinde de vârstă și de tabieturile zilnice ale persoanei, potrivit Popular Science. În cazul copiilor, este mai bine ca masa principală a zilei să fie micul dejun, studiile arătând că această obișnuință are o influență pozitivă asupra performanțelor școlare, în special când vine vorba despre realizarea mai multor sarcini. Însă în cazul persoanelor de vârste mai înaintate, perioada din zi pe care ar trebui să o dedici mesei principale ține mai mult de preferințele personale. Unele persoane sunt mai înfometate dis-de-dimineață, în timp ce alții nu pot suporta mâncarea la prima oră a dimineții, și există, de asemenea, acei indivizi care mănâncă mereu la orele târzii ale nopții.

Astfel, în ciuda regimului cu cele trei mese pe zi, care a fost integrat și adoptat de societatea modernă, organismul uman nu funcționează pe baza unui orar atât de strict. Dacă mănânci o masă copioasă cu o seară înainte, sunt șanse destul de mari ca în dimineața următoare să nu simți o nevoie apăsătoare de a consuma alimente. Cei care se trezesc înfometați sunt, în general, cei care au avut parte de o masă ușoară în seara precedentă.

Rămâne însă de văzut dacă un comportament este mai benefic decât altul pentru organismul uman și nu s-au înregistrat corelații între pierderea greutății și beneficiile cognitive ale unei mese anume. Singurul lucru relevant este că cei care suferă de diabet sau de alte boli cronice nu ar trebui să sară peste micul dejun. În cazul celor care realizează exerciții fizice în prima parte a zilei se recomandă consumul de alimente după efortul fizic, căci în acest fel organismul își primește înapoi resursele calorice necesare.