01 oct. 2017 | 16:11

O nouă invenție ar putea revoluționa calculatoarele cuantice

ACTUALITATE
O nouă invenție ar putea revoluționa calculatoarele cuantice

Inginerii japonezi au reușit să inventeze o nouă metodă de lucru pentru calculatoarele cuantice, îmbunătățindu-le astfel.

Noua metodă permite calculatoarelor cuantice să efectueze un număr mult mai mare de calcule decât metodele folosite în prezent. Astfel, în cazul noii metode, mai multe pulsații de lumină, fiecare dintre acestea conținând informație, sunt trimise într-un circuit de tip buclă, fără oprire.

Circuitul efectuează mai multe sarcini, trecând de la una la alta rapid, datorită manipulării instantanee a pulsațiilor luminoase.

Invenția a fost anunțată în cadrul unui articol de către profesorul Akira Furusawa și de către asistentul său, Shuntaro Takeda, ambii profesori la Universitatea din Tokio. Articolul a fost publicat în varianta electronică a jurnalului american Physical Review Letters.

în 2013, echipa lui Furusawa a creat un sistem simplu pentru calcule cuantice optice. Sistemul are nevoie de peste 500 de oglinzi și lentile și ocupă un spațiu de 4,2 metri lungime și 1,5 metri lățime, fiind capabil să lucreze cu un singur puls.

Pentru a spori capacitatea de lucru, mai multe unități ar trebui conectate, dar asta e dificil, din cauza dimensiunilor și complexității sistemului. În cadrul noului sistem, un singur circuit reușește să joace rolul mai multor astfel de sisteme.

În cazul unor alte tipuri de calculatoare cuantice, inclusiv când vine vorba de cele cu superconductori, acestea sunt capabile să lucreze cu până la câteva zeci de qubiți. Aceștia sunt biți cuantici, fiind unitatea informațională de bază în cazul calculatoarelor cuantice.

Datorită invenții lui Furusawa și a lui Takeda, un singur circuit ar putea să proceseze mai mult de un milion de qubiți. Echipa sa spune că aceasta ar putea fi cea mai bună metodă de calcul pentru sistemele cuantice.