30 apr. 2017 | 10:00

Călătoria în timp ar putea fi posibilă: care este modelul propus de matematicieni

ȘTIINȚĂ
Călătoria în timp ar putea fi posibilă: care este modelul propus de matematicieni

Deși se credea un lucru imposibil, oamenii de știință au venit cu un model matematic viabil pentru realizarea unei mașini a timpului

Deși mașina timpului era considerată o structură complexă, irealizabilă, desprinsă din filmele science-fiction, cercetătorii susțin că, din punct de vedere matematic, călătoria în timp este posibilă. David Tsang și Ben Tippet, matematicieni de profesie, au găsit un model matematic pentru crearea unei mașini a timpului- o cutie care te poate teleporta oriunde în timp și spațiu. Trucul, spun ei, este să te folosești de curbura spațiu-timp din Univers pentru a îndoi bucla temporară și a transforma-o într-un cerc care le permite pasagerilor ipotetici să se transporte în viitor sau în trecut, potrivit Science Alert.

Modelul celor doi matematicieni are la bază ideea că în loc să privim Universul ca spațiu în trei dimensiuni, cu cea de-a patra dimensiune (timpul) separată, ar trebui să ne imaginăm toate aceste patru dimensiuni la un loc. Iar schimbarea de perspectivă ne va permite să acomodăm posibilitatea de continuum spațio-temporal, unde diferitele direcții din spațiu și timp sunt conectate între ele în Univers.

Teoria relativității ne ajută să ne dăm seama de mișcarea obiectelor celeste într-o geometrie curbată a spațiului și a timpului. Potrivit acesteia, geometria spațiu-timp devine curbată în vecinătatea obiectelor cu masă mare, asta însemnând că planetele se vor roti în jurul stelei (Soarele). Ceea ce specialiștii susțin este că nu doar spațiul fizic se modifică în preajma acestor obiecte masive din Univers, ci că și timpul suferă aceleași modificări (adică se curbează). Asta fiind și motivul pentru care în preajma unei găuri negre timpul trece mai lent.

Modelul pe care cercetătorii îl propun se folosește de această curbură pentru a crea un cerc temporar, ca o bulă, care le permite pasagerilor să călătorească în timp. Dacă mișcarea pe acestă buclă poate depăși viteza luminii (ceea ce echipa susține că este posibil), acest fapt ne va permite să dăm timpul înapoi.

În imagine atașată puteți vedea modificarea pe care cei doi matematicieni o propun. În partea din stânga observăm pasagerul (persoana A), în mașina timpului, iar în partea dreaptă a imaginii putem detecta observatorul (persoana B) care se află lângă mașina timpului. Ambele persoane vor experimenta diferit trecerea timpului, lucru indicat de forma săgeților.

Trebuie să precizăm că cercetătorii nu susțin că au descoperit planul pentru a crea o mașină de teleportare, în stilul celei din Doctor Who, iar aceștia precizează chiar și faptul că materialele de care am avea nevoie pentru a pune cap la cap o asemenea construcție sunt atât de exotice încât nici nu le-am descoperit încă.

Deși nu s-a descoperit o modalitate concretă de a obține materialele necesare, nu vom înceta niciodată să ne interogăm cu privire la posibilitățile călătoriei în timp.