Câinii, cei mai noi angajați ai clinicilor, pot detecta primele simptome ale cancerului
Cancerul poate fi detectat cu ajutorul unor metode mai puțin tradiționale, iar câinii antrenați pentru a identifica prin miros semnele bolii își joacă rolul cu succes.
Câinii, datorită mirosului lor bine dezvoltat, au fost folosiți de oameni în diverse situații, de la detectarea drogurilor, a substanțelor ilegale și a explozibililor la găsirea persoanelor dispărute. De această dată cercetătorii identifică o nouă utilitate a acestora- se pare că ei pot detecta și anumite tipuri de cancer cu o acuratețe foarte mare.
Un oraș din Japonia, în care rata cancerului de stomac este foarte mare, apelează la ajutorul câinilor pentru a detecta primele simptome ale bolii. Animalele folosite în cadrul studiului au fost antrenate în cadrul unei școli medicale din Nippon în acest sens.
Câinii dispun de peste 300 de milioane de senzori în nasul lor (omul dispune de 5 milioane de senzori), dar au parte și de un al doilea dispozitiv, poziționat în spatele organului respirației și al mirosului. Această combinație le permite să detecteze tumorile canceroase, care, susțin cercetătorii, emană un miros specific.
În urma studiilor, cercetătorii au ajuns la concluzia că cei mai buni prieteni ai omului pot detecta, prin intermediul mirosului urinei, semnele cancerului cu o acuratețe de aproape 100%, scrie Mashable.
Dacă vă încântă ideea și vreți să vă transformați partenerii de joacă în unelte medicale de detectare a cancerului, ei bine suma pe care trebuie să o plătiți la schimb nu este de neglijat. În Japonia există momentan doar cinci câini antrenați în acest sens și costă aproximativ 45.000 de dolari un antrenament complet.
În cadrul sesiuni de dresaj, câinii sunt plimbați printr-o cameră în care există mai multe probe de urină. Aceștia sunt antrenați ca în momentul în care detectează mirosul cancerului să se așeze în fața probei și să o atingă cu nasul.
Prin intermediul unor astfel de studii începem să înțelegem potențialul enorm pe care câinii îl au în medicină și de abia acum începem să pătrundem dincolo de suprafață.