02 iul. 2017 | 17:00

Topul celor mai folosite browsere: Avem parte de o surpriză

ACTUALITATE
Topul celor mai folosite browsere: Avem parte de o surpriză

Cursa de pe piața browserelor a fost mereu una extrem de dinamică. Încă de când lumea a început să aibă acces la Internet, mai mulți jucători de pe piață s-au chinuit să acapareze utilizatorii prin design și fiabilitate. Dacă la început Internet Explorer era lider absolut, fiind folosit de peste 90% dintre utilizatori, vremea a trecut, iar lucrurile s-au schimbat. A fost detronat de Firefox ceva ani mai târziu, iar Chrome a venit și el din urmă și a măturat concurența din calea sa.

Un studiu de piață recent ne arată că browserul dezvoltat de Google este pe primul loc în topul celor mai folosite, la distanță mare de concurență (aproappe 60% din utilizatorii de Internet). Nu e nici o surpriză aici, chiar și acest articol îl scriu de pe Chrome. Însă ce e cu adevărat interesant, este browserul prezent pe locul doi. Este vorba de nimeni altul decât bătrânul Internet Esplorer. Nu, nu Microsoft Edge. Internet Explorer. Chiar dacă este într-un declin accentuat de foarte mulți ani, browserul Microsoft încă deține aproape 18% din utilizatori.

browsere top

O altă surpriză în acest top este poziția joasă a lui Microsoft Edge. Deși este o verisune mult mai nouă și mai stabilă a lui Internet Explorer, browserul default din Windows 10 pur și simplu nu prinde la public. El ocupă locul patru cu aproape 6% din utilizatori. Între Edge și Explorer găsim Firefox pe locul trei, așa cum era de așteptat. El este în creștere față de anii precedenți și se apropie încet dar sigur de Internet Explorer.

Pe ultimul loc în acest top este Safari, a cărui popularitate este și ea în declin. Browserul care vine preinstalat pe sistemele comercializate de Apple nu este chiar preferatul utilizatorilor. Aici însă vorbim de varianta sa desktop, nu de cea pe care o regăsim pe iOS, notează publicația online neowin.net.