Cercetătorii au descoperit mai multe broaște de dimensiunea unor monede
Pe planeta nostră se află încă multe specii de plante și de animale care nu au fost descoperite, dar aceste specii de broaște, descoperite recent, sunt atât de mici, încăt poat încăpea liniștite pe o unghie.
Patru broaște care încap pe o unghie au fost descoperite într-o pădure din India. Acestea sunt printre cele mai mici broaște din lume, trăiesc pe pământ, iar noaptea scot niște sunete asemănătoare cu cele ale insectelor. De asemenea, s-au mai descoperit și trei specii un pic mai mari, iar numărul speciilor de broaște nocturne din Gații de Vest a ajuns la șapte, relatează BBC News.
Lanțul muntos unde au fost descoperite acestea și care se desfășoară în paralel cu Coasta de Vest a Indiei, reprezintă casa a sute de plante și de animale la un pas de dispariție. Cercetătorii au făcut descoperirile după ani de explorare a zonelor din Kerala și Tamil Nadu.
„Aceste broaște mici pot sta lejer pe o monedă sau pe o unghie. Am fost surprinși să constatăm că formele în miniatură sunt din abundență la nivel local și sunt și comune. Ele au fost, cel mai probabil, trecute cu vederea de către cercetători din cauza dimensiunilor extrem de mici, a habitatului secretiv și sunetelor de insecte pe care le scot”, a declarat Sonali Garg, cercetător de la Universitatea din Delhi, dar și cel care a descoperit alte peste 80 de specii de amfibiene în India.
Broaștele de noapte (Nyctibatrachus) au fost alcătuite cândva din 28 de specii, dintre care câteva aveau o mărime în miniatură de aproximativ 18 milimetri. Grupul acestor broaște descoperite provine din partea de vest a munților Gați și face parte dintr-o familie mai veche, care a apărut cu aproximativ 70 – 80 de milioane de ani în urmă.
Majoritatea acestor broaște trăiesc în zone unde sunt expuse pericolului sau în zonele locuite de oameni. Peste 32% dintre broaștele din Gații de Vest ai Indiei sunt pe cale de dispariție, adică una din trei.
„Dintre cele șapte specii noi, cinci se confruntă cu amenințări antropice considerabile și necesită o prioritizare urgentă de conservare”, a mai spus profesorul.
Mai mulți cercetători au declarat că, odată cu descoperirea acestor specii necunoscute de broaște până acum, se dovedește încă o dată cât de importantă este prioritizarea amfibienelor din zonă.