27 iun. 2017 | 11:30

Broasca mutant este atât de transparentă încât îi poți vedea organele interne

ȘTIINȚĂ
Broasca mutant este atât de transparentă încât îi poți vedea organele interne

Oamenii de știință au descoperit o nouă specie de broască, care este atât de transparentă încât poți vedea cu ușurință toate organele ei interne. 

Hyalinobatrachium yaku, o nouă specie de broască, care trăiește în depresiunile amazoniene din Ecuador. Aceasta nu este transparentă în întregime, ci doar pielea din zona burții sale este astfel. Deși aceasta este o caracteristică specifică speciei, broasca mutant se deosebește de alți membri asemenea ei și poți vedea prin burta sa majoritatea organelor principale.

Această creatură are doar doi centimetri în lungime și pielea sa este acoperită cu pete verzi în zona capului și spatelui. Însă cea mai remarcabilă caracteristică a sa este pericardul său transparent, un sac fibro-seros care învelește inima, dar și pielea ei transparentă care se extinde de la burta până la nivelul capului broaștei. Dacă analizezi acest exemplar de dedesubt, poți zări cu ușurință rinichii, vezica urinară, sistemul reproducător și inima sa, scrie Gizmodo.

Cercetătorii nu sunt foarte siguri de ce această specie a evoluat în acest fel, anume de ce pielea de pe burta lor este transparentă, dar acesta poate fi un mecanism de a evita și deruta prădătorii. Specia a fost identificată în trei locații distincte, toate la o depărtare de 110 kilometri una de cealaltă. Populațiile descoperite aveau aceleași caracteristici fizice, dar comportamente diferite.

Din păcate, aceste exemplare fascinante se află în primejdie din pricina activității umane din zonă. Extragerea uleiului din regiune, poluarea apei, dezvoltarea infrastructurii și degradarea habitatului face foarte dificilă supraviețuirea acestei specii.  Din aceste motive, oamenii de știință caută modalități de a proteja și conserva mai multe specii din zonă, alternative care trebuie să fie luate în serios, mai ales pentru că în această regiune este casa unor specii rare.