21 iul. 2017 | 11:40

Cum a ajutat Bitdefender la închiderea site-urilor care traficau arme și droguri

ACTUALITATE
Cum a ajutat Bitdefender la închiderea site-urilor care traficau arme și droguri

Americani și europeni au colaborat pentru închiderea mai multor site-uri de pe dark web. Bitdefender a fost compania privată care a susținut demersul autorităților.

Bitdefender a asistat FBI, DEA (Agenția Americană de Combatere a Traficului de Droguri) și Europol la destructurarea AlphaBay și Hansa, cele mai mari grupări transfrontaliere de criminalitate online. Prin această infrastructură clandestină erau comercializau peste 350.000 de bunuri și mărfuri ilegale, inclusiv arme de foc, droguri și amenințări informatice. Compania a colaborat și local cu Poliția Română în lupta cu virușii ransomware.

AlphaBay și Hansa sunt prima și a treia cele mai mari piețe din dark web la nivel global, cu vânzări de peste un miliard de dolari, conform unui comunicat de presă remis Playtech. Echipele Bitdefender au lucrat cu autoritățile în procesul de acumulare şi colectare a probelor, dar nu oferă mai multe detalii privind demersurile exacte.

Cătălin Coșoi, chief security strategist, Bitdefender, a afirmat că această colaborare este un exemplu de cum pot lucra împreună entități de stat și private. „Aceasta este o lovitură imensă [dată unor astfel de afaceri] – două din top trei – și a fost realizată într-o manieră coordonată, care probabil a surprins mulți dintre utilizatorii site-urilor cu privire la capacitatea autorităților“, a completat și Rob Wainwright, șeful Europol.

Ce ar trebui să știi despre cele două platforme de pe dark web

Cele două platforme comerciale din dark web, pagini de internet ascunse motoarelor de căutare tradiționale, furnizau către sute de mii de clienți bunuri și servicii folosite în scop infracțional – arme de foc, droguri și amenințări informatice. Fondatorul AlphaBay, un cetățean canadian, a fost localizat și arestat de autorități pe 5 iulie 2017, în Thailanda. Au fost confiscate și câteva milioane de dolari. Simultan, mai multe servere au fost ridicate din Canada și Olanda.

În cazul Hansa, cei doi administratori ai rețelei au fost arestați în Germania și mai multe servere au ajuns la autorități după perchezițiile efectuate în Olanda, Lituania și Germania. Platforma comercială și-a încetat definitiv activitatea începând cu 20 iulie. Circa 10.000 de adrese ale clienților Hansa au fost predate către Europol.

AlphaBay, cea mai mare platformă comercială din Dark Web, vindea produse de la peste 40.000 de comercianți și era folosită de 200.000 de utilizatori. AlphaBay punea la dispoziția clienților 250.000 de oferte de vânzare pentru droguri și substanțe toxice și 100.000 de anunțuri la acte de idenditate furate sau false, bunuri contrafăcute, arme de foc, unelte folosite în atacuri informatice și alte servicii frauduloase. Valoarea totală a tranzacțiilor derulate prin AlphaBay este de un miliard de dolari, conform estimărilor autorităților.