Primul atlas care îți explică totul despre plăcile tectonice
Experți geologi au creat un atlas al plăcilor tectonice ale Pământului, însă au descoperit și 94 de plăci ”ascunse”, care au dispărut odată cu trecerea timpului.
Plăcile tectonice ale Pământului fac lumea noastră unică. Datorită acestor insule continentale și oceanice colosale care plutesc pe o mantie inferioară, parțial topită, avem oceane și munți, vulcani, cutremure și chiar o atmosferă. De aceea, o echipă de oameni de știință olandezi de la Universitatea din Utrecht a inventat o nouă bază de date care conține tot ce trebuie să știi despre fiecare placă tectonică subdimensionată descoperită vreodată. Are chiar un nume pe măsură: „Atlasul lumii subterane”.
Oamenii de știință au lansat un catalog interactiv monumental care urmărește 94 de plăci tectonice vechi care se ascund adânc în mantaua Pământului. Deși seismologii și geologii au știut că plăcile tectonice se scufundă în interiorul Pământului în zonele de subducție, până de curând, aceste plăci au dispărut de pe harta geologică odată ce au încetat să genereze cutremure, ceea ce se întâmplă la aproximativ 670 km sub suprafață. Tomografia seismică, care utilizează valuri de la cutremure pentru a face imagini ale interiorului planetei, și-a restabilit vizibilitatea. A dezvăluit că plăcile subdimensionate se scufundă în mantaua până la granița de bază a mantalei, la 2.900 km sub suprafața Pământului.
Acestea sunt clasificate după vârsta de formare, adâncimea, locația lor și multe altele. Cu reprezentări vizuale uimitoare, acest proiect, însoțit de un articol din jurnalul Tectonofizică , este o capodoperă care a luat 17 ani din timpul geologilor. Atlasul are implicații asupra modului în care funcționează manta Pământului, care cuprinde 84% din planeta noastră. Dacă vrem să înțelegem unele dintre cele mai puternice dezastrele naturale ale planetei și dacă vrem să înțelegem trecutul și viitorul său, acest atlas reprezintă un instrument esențial.
Plăcile ascunse au fost descoperite folosind seismologia. Atunci când anumite valuri (primare) călătoresc prin mediul lor, se deplasează mai repede prin materiale mai reci și mai solide decât prin materiale mai fierbinți, parțial topite. Un alt tip de undă (secundare) poate călători numai prin substanțe solide, nu prin lichide.
Folosind aceste informații, geofizicienii au dezvăluit lucrările interioare ale planetei. Aceste plăci tectonice înfundate, descompuse, reprezintă suprafața pierdută de mult a planetei. De-a lungul ultimilor 300 de milioane de ani, ele s-au desființat complet și au căzut încet în conflagrația de mai jos.
Atunci când o placă devine liberă în mantaua foarte vâscoasă, se deshidratează, apoi începe să se topească la limita dintre manta și miezul exterior al lichidului, la 2.891 kilometri sub suprafață. În acest cimitir de plăci tectonice, există cel puțin două pietre de top topite, neplăcut de mari, așezate sub Oceanul Pacific și pe continentul african. Există șansa ca aceste pietre să fie neobișnuit de fierbinți, descompuse, și plăci tectonice incredibil de vechi. Atlasul va încuraja perfecționarea și descoperirile viitoare.