Asustor AS6404T – Tot ce-i mai bun pentru un cloud personal [REVIEW]

de: Răzvan Băltărețu
11 10. 2017

Ai crede că, la cât conținut consumăm și generăm în ultimii ani, dispozitivele de tip NAS ar trebui să fie peste tot. Recent, am testat un Asustor AS6404T, high-end în domeniu, ca să văd dacă acesta ar trebui să fie viitorul.

[related]

Sigur, poate ți se pare amuzant acronimul NAS în română. Vine de la Network Attached Storage și înseamnă un hard disk în „nori“. Dacă de cloud privat ne-am mai lovit toți în ultimii ani, odată cu investițiile masive pe care le fac giganți din tehnologie, de cel personal poate că nu prea. În cazul dispozitivului de față, acesta este unul cu caracteristici business, potrivit atât pentru power useri, cât și pentru companii mici, care vor să aibă flexibilitate în accesarea documentelor importante.

Cu un Asustor AS6404T, de exemplu, ai patru sloturi pentru hard disk pe care poți să bagi până la… 56TB. Exagerez cu cifra asta, e legată doar de cel mai mare hard disk anunțat recent. Dar poți pune, fără probleme, până la 40TB pe care să stochezi fie tot ce-i mai important pentru tine, fie acele documente, fișiere și poze pe care le vrei disponibile oriunde.

[readmore]

Ca hardware, și nu partea care stochează, ai un procesor Intel Celeron cu patru nuclee la 1,5GHz (care poate atinge și frecvența de 2,3GHz), 8GB de memorie RAM DDR3, un panou LCD în față cu patru butoane pentru un control minimalist, patru porturi USB (trei sunt USB 3.0 și unul USB-C) și un port HDMI. Poți pune și SSD, dacă vrei, că porturile sunt SATA3 cu viteze de până la 6Gbps.

 

Mai mult, legat de HDMI, prin aplicația Asustor Portal poți folosi acest NAS fără vreun calculator, doar cu un mouse și-o tastatură.

Mai important, Asustor AS6404T are două porturi Gigabit Ethernet ca să-l conectezi la internet. Avantajul aici e că, dacă routerul permite, poți să faci agregare între cele două și viteza de transfer va fi îmbunătățită, iar atunci când încărcarea este mare poate fi gestionată mai eficient. Totodată, e și chestiune de siguranță. Dacă o conexiune pică, rămâne cealaltă, ca să nu fie fișierele izolate de tine.

Eu am pus doar un hard disk de 1TB și am început configurarea. Totul se face prin web, pe-o adresă IP care îți este afișată pe display, dai un nume, setezi o parolă și ajungi în fața unei interfețe de unde controlezi totul. Ai și aplicație pe PC, dar prin web vei face tot managementul de fișiere și alte modificări.

În tot timpul configurării, Asustor AS6404T a stat cam la un metru de mine. Are și ventilator, dar n-ai spune. E silențios și va trece rapid neobservat.

În cazul meu, că țin pozele pe stick-uri USB și pe SSD-uri externe, am început să transfer o parte din ele în acest cloud personal. Prin portul USB 3.0 pe hard disk am ajuns la viteze de circa 100MB/s, mai mult sau mai puțin. În principiu, atinge unele dintre cele mai mari viteze dintre opțiunile NAS disponibile pe piață. Totuși, la fel ca la multe alte produse, ar trebui să te gândești la asta doar dacă te incomodează în munca ta. Fiind un produs high-end, n-am întâmpinat dificultăți la acest capitol.

Vitezele la care poți ajunge sunt de peste 200MB/s la citire și între 170 și 200MB/s la scriere. Ce mi s-a părut și mai interesant e că are encodare HEVC, cea cu care Apple se laudă atât de mult în versiunea iOS 11. Crește performanța stocării de video și te ajută mult la spațiu per total. Și da, dacă vine vorba de video, Asustor AS6404T suportă playback 4K către dispozitivele pe care vrei să te bucuri de clipurile tale. Totodată, portul HDMI e 2.0, așa că videourile 4K la mai mult de 30 de cadre pe secundă nu vor mai fi o problemă pe un monitor potrivit.

Bine, dincolo de performanțele hardware, mai e ceva util la un NAS în prezent și în speță la acesta: aplicațiile și confortul în utilizare. Poți, de exemplu, să activezi dispozitivul când ești în aceeași rețea prin WOL (Wake on LAN) sau WOW (Wake on WAN). În același timp, economisești energie, că nu îl vei activa când n-ai nevoie și doar va fi într-o stare de sleep.

 

Beneficiezi și de aplicații pe Android sau iOS, ca să ai acces la date. E ce ziceam la început, să poți vizualiza conținutul pe aproape orice dispozitiv, fără să plătești servicii de cloud privat. Producătorul susține că oferă peste 200 de aplicații via App Central. Pe smartphone-uri poți să iei, de exemplu, AiVideos sau AiFoto pentru, ei bine, e evident din nume.

AiSecure mi se pare însă extrem de utilă. O poți folosi pentru streamingul camerelor de supraveghere. Dispozitivul suportă până la 36 de canale individuale (patru sunt gratuite, pentru restul plătești), iar acel conținut poate fi accesat de oriunde.

Și că tot am menționat aplicațiile, prin AiMaster ai și notificări pe telefon, ca să monitorizezi mai bine statusul sistemului. Lista de aplicații native și terțe este destul de mare, de la manager de descărcări la programe pentru VPN și administrat mailuri. Am zis încă de la început că e vorba de-o soluție business, mai ales, așa că la astfel de capitole se descurcă bine. Și, evident, ai opțiuni de backup, ca să nu-ți pierzi datele.

Ce ar mai fi de spus, pe final, despre un astfel de dispozitiv e că prețul trece de 800 de euro, așa că aici sunt două chestiuni de luat în seamă. Calitatea există la niveul acesta de preț, dar trebuie să te gândești la ce îl vei folosi și cât de necesar e în viața ta.

Pe cât de performant e Asustor AS6404T, pe atât de costisitor poate fi, dacă nu îl folosești decât să ții niște poze și le vezi din când în când. De asemenea, când vine vorba de-o astfel de investiție pentru companie, trebuie să îți stabilești din start care sunt cerințele pe care trebuie să le îndeplinească.

Scenariul mai potrivit pe care l-am identificat eu, dacă îl cumperi pentru uz personal, e pentru videografi sau pentru oameni care montează video mult, pentru că au mereu acces la conținut și independent de un computer. Iar odată cu suportul pentru 4K la calitate foarte bună, investiția nu mai este atât de mare.

Când vine vorba de mediul business, digitalizarea e în plin avânt în România și cel mai indicat, atunci când începe un trend, e să fii la început. Acest dispozitiv NAS e ușor de configurat atât de utilizatori experimentați, cât și de cei noi. Și, cum ziceam mai sus de videografi, poate fi o soluție excelentă pentru o agenție de publicitate sau casă de producție audio – video, cu necesitate de streaming direct din cloud pe materiale mari, la calitate ridicată.