07 aug. 2017 | 15:11

Astăzi are loc o eclipsă de Lună. Când și de unde o poți vedea

ACTUALITATE
Astăzi are loc o eclipsă de Lună. Când și de unde o poți vedea

De pe teritoriul României, astăzi va fi vizibilă o eclipsă de Lună. Cu toate că este doar o eclipsă parțială, este un fenomen care nu merită ratat.

Eclipsa parțială de Lună care va avea loc în data de 7 august va debuta începând cu ora 18:49, ora locală a României. Cu toate acestea, satelitul nu va fi vizibil încă de atunci, deoarece la acea oră Luna încă nu a răsărit, iar Soarele este încă pe cer.

Eclipsa va dura până aproape de miezul nopții, la 23:51 încheindu-se acest fenomen astronomic. Până atunci, veți putea vedea această eclipsă de Lună începând cu ora 20:20, când satelitul natural al Pământului răsare. Va trebui să vă uitați spre est-sud-est pentru a putea vedea Luna și ar fi ideal să aveți un orizont deschis, deoarece aceasta nu se va afla la o altitudine foarte mare. În rest, eclipsa va putea fi urmărită de pe întregul teritoriu al României, cât timp și condițiile meteo permit observația.

La 21:20 va avea loc și faza maximă a acestei eclipse de Lună, moment în care partea de jos a discului va fi acoperită de umbra Pământului, căpătând o culoare roșiatică.

Începând cu ora 22:18, Luna va ieși din umbra planetei, iar la ora 23:51 aceasta va reveni la ”normal”. Dacă sunteți din București, puteți vizita observatorul astronomic Amiral Vasile Urseanu astăzi, între orele 21:00 și 00:00. Aici veți putea vedea nu doar Luna, dar și planetele Jupiter și Saturn.

Următoarea eclipsă de Lună vizibilă de la noi din țară va avea loc pe 31 ianuarie 2018 și va putea fi observată tot ca o eclipsă parțială.