19 dec. 2017 | 08:36

Apple îți încetinește iPhone-ul ca să nu se închidă, conform unui nou studiu

ACTUALITATE
Apple îți încetinește iPhone-ul ca să nu se închidă, conform unui nou studiu

A existat din totdeauna o conspirație legată de practicile Apple. Mulți au fost de părere că gigantul din Cupertino îți încetinește iPhone-ul și se pare că informația a fost adevărată.

În funcție de numărul de ani în care ai folosit un singur model de smartphone Apple, s-ar putea să observi după un timp o încetinire a performanței. Comparativ cu momentul achiziției, după doi ani de utilizare, un smartphone ieșit din Cupertino pare să devină suprinzător de lent.

Mulți au fost de părere că respectiva problemă de performanță apare din cauza schimbărilor radicale de funcționalitate și interfață introduse în noile versiuni de iOS. În plus, aceleași versiuni de firmware par să fie optimizate doar pentru cele mai noi și mai rapide iPhone-uri. Între timp, s-a dovedit că nu este deloc așa.

În schimb, există altă problemă derivată din uzura bateriei pe parcursul anilor. Conform unei analize foarte elaborate a scorurilor de Geekbench 4, după o perioadă de timp, iPhone-urile ajung să figureze ca având o viteză mai mică de tact a procesorului din interior. Logica este că, printr-un update de firmware, cei de la Apple au sub-tactat SoC-urile din iPhone-urile mai vechi pentru ca acestea să nu se mai închidă brusc.

Prima oară când a putut fi observată în mod obiectiv o diferență semnificativă de performanță s-a lansat iOS 10.2.1. La momentul respectiv, un număr important dintre cei care și-au instalat iOS 10.2 și-au dat seamă că telefoanele li se închid brusc într-o varietate foarte mare de scenarii. Motivul avea legătură cu o discordanță creată de uzura bateriei și performanța cerută de la procesor de către sistemul de operare. Pentru că bateria nu făcea față la pretențiile iOS-ului, îți întrerupea alimentarea cu energie electrică, iar telefonul se închidea din senin.

În acel moment, cei de la Apple au implementat un algoritm în iOS care micșorează viteza de lucru a telefonului proporțional cu gradul de uzură al bateriei, pentru a-ți folosi în continuare smartphone-ul, fie el și mai lent. Dacă te confrunți cu o astfel de situație, soluția implică schimbarea bateriei, iat aparatul ar trebui să revină la performanța de odinioară. Cei de la Apple nu au făcut nici un comentariu pe marginea studiului Geekbench.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele