11 mai 2017 | 12:07

Apocalipsa roboților se apropie de realitate: mașinăriile învață să comunice între ele

ACTUALITATE
Apocalipsa roboților se apropie de realitate: mașinăriile învață să comunice între ele

Un important progres al tehnologiei ne aduce cu un pas mai aproape de inevitabila apocalipsă a roboților. Cercetătorii au dezvoltat un sistem care le permite mașinăriilor inteligente să comunice între ele.

Sistemul dezvoltat de cercetătorii de la MIT, denumit C-LEARN, îi învață pe roboți abilități noi, iar aceștia la rândul lor pot transmite informația mai departe celorlalți roboți. Pare că avem de a face cu un început al unei distopii în care roboții se vor răscula și vor începe să facă lucruri după capul lor, fără a-i programa cineva în prealabil.

Laboratorul de inteligență artificială de la MIT se folosește de un program pentru a învăța roboții abilități noi. Cercetătorii le oferă reguli de bază referitor la sarcina pe care o au de îndeplinit și o demonstrație cu privire la modul în care această sarcină poate fi realizată. Ceea ce este incredibil este că robotul va putea mai apoi, pe baza cunoștințelor acumulate, să transmită informația mai departe altor roboți, potrivit Gizmodo.

Sistemul creat de cercetători poate avea numeroase utilizări și poate deveni o modalitate eficientă de a învăța un număr mare de roboți, precum cei dintr-o fabrică, sarcinile pe care le au de realizat, fără a pierde timp pentru a-i programa pe fiecare în parte. De asemenea, software-ul se poate dovedi a veni în ajutorul specialiștilor din simplul motiv că roboții pot acumula cunoștințele necesare chiar și în situații urgente, precum difuzarea unei bombe sau a unui atac asupra speciei umane.

C-LEARN aplică două tehnici principale pentru a programa roboții- se axează pe învățarea prin demonstrație și o învățare acumulată în urma programării brute.

Primul pas al procesului de învățare are scopul de a-i oferi robotului informațiile necesare pentru a realiza o acțiune (de exemplu cum să apuce un obiect și cum să-l manevreze). În cadrul celui de-al doilea pas, operatorul uman se folosește de o interfață 3D cu ajutorul căreia îi arată mașinăriei cum să realizeze sarcina propusă. În urma testelor realizate, după observarea unui demo, roboții și-au putut accesa baza de cunoștințe pentru a realiza mișcarea care li s-a sugerat.

Într-un fel, această abordare este destul de asemănătoare cu felul în care oamenii învață, în sensul că observăm cum cineva realizează o acțiune și apoi conectam cu informațiile pe care le cunoaștem deja despre lume. Nu putem învăța în urma unei singure demonstrații, așa că ne folosim de datele care ni se oferă și amalgamul de cunoștințe pe care le deținem.