06 mart. 2017 | 15:38

Bărbatul care a supraviețuit 382 de zile fără să mănânce

ȘTIINȚĂ
Bărbatul care a supraviețuit 382 de zile fără să mănânce

Majoritatea oamenilor nu pot supraviețui fără mâncare, dar povestea lui Angus Barbieri ne arată că anumite limite pot fi depășite în condiții aparte și greu de explicat de medici.

Angus Barbieri a rezistat 382 de zile fără a se hrăni. Deși lua ocazional suplimente de sodiu și potasiu și bea apă minerală, cafea și ceai, care sunt în fond băuturi necalorice, acesta a reușit să supraviețuiască unei diete strașnice și incredibil de periculoase pe care și-a impus-o singur, din dorința de a ajunge la greutatea pe care și-o dorea. La începutul dietei acesta cântărea 207 kilograme, iar la final ajunsese la 82 de kilograme, conform Science Alert.

Acest lucru ne arată că limitele individuale variază și sunt foarte greu de identificat. Un lucru este însă pus în cuie, anume că în lipsa apei, șansele de a supraviețui mai mult de o săptămână sunt minime.

Deși cazul lui Barbieri nu este foarte bine documentat de medici, ceea ce se știe însă nu poate decât să șocheze. Acesta apelează la ajutorul medicilor pentru a slăbi, iar cura pe care aceștia i-au propus-o, pentru o perioadă scurtă de timp, a fost dusă la extrem de Barbieri care era foarte motivat să ajungă la greutatea ideală. Testele ocazionale pe care i le făceau medicii la spital le-au demonstrat acestora că Angus putea funcționa, deși era hipoglicemic.

Acesta este un regim extrem este absurd din punct de vedere medical, cel puțin dacă ne raportăm la cunoștințele medicale de care dispunem în prezent, însă în 1964 medicii păreau să creadă că o perioadă lungă de foamete ar putea reprezenta un tratament pentru obezitatea severă. Într-un anumit sens, aceste povești ne arată capacitatea remarcabilă a corpului de a supraviețui pe baza stocurilor de grăsime deja existente în organism, presupunând că acestea se regăsesc în cantități suficient de mari.

Cu toate că există aceste cazuri izolate și impresionante medical, dietele extreme sunt fatale. Nimeni nu poate supraviețui fără energie, care este dobândită din mâncarea ingerată sau din depozitele de grăsime din corp. Acest lucru este atestat și de faptul că după o anumită perioadă de timp corpul arde grăsimile și mușchii din corp, cauzând schimbări drastice care pot crește șansele unui atac de cord.

Chiar și dietele care presupun un consum redus de calorii pot fi periculoase, mai ales pentru că ele nu sunt suficient de nutritive pentru a-i permite corpului să supraviețuiască.