31 aug. 2017 | 08:10

Paradoxul cenzurii: Twitter a blocat utilizatorul care a amenințat un țânțar

ACTUALITATE
Paradoxul cenzurii: Twitter a blocat utilizatorul care a amenințat un țânțar

Într-un set de circumstanțe foarte ciudat, un cont de Twitter a o fost suspendat în urma unei postări în care era amenințat un țânțar.

La fel ca Facebook sau alte rețele sociale, Twitter are o problemă foarte serioasă cu hărțuirea, rasismul și extremismul politic. Pe de o parte, se fac eforturi semnificative spre remedierea acestei situații. Pe de alta, este evident că un sistem de inteligență artificială actualizat constant nu poate înlocui o privire umană când vine vorba de cenzură.

Nu de alta, dar un utilizator de Twitter din Japonia s-a trezit cu contul suspendat după ce a scris câteva cuvinte prin care și-a manifestat frustrarea vizavi de un țănțar. Limbajul putea fi perceput fără probleme ca fiind amenințător, dar având în vedere că acele cuvinte fără înjurături au fost asociate unei insecte, nu s-a așteptat nimeni ca individul să rămână fără cont de Twitter.

Din păcate, exact asta s-a întâmplat la câteva minute după postarea încărcată de furie. ”Ticălosule! De unde vii tu să mă muști peste tot când stau să mă relaxez și să mă uit la televizor? Mori! (De fapt, ești deja mort.)” A urmat o fotografie cu insecta moartă pentru a spulbera orice dilemă că ar fi făcut referire la orice altceva decât un țânțar.

Detaliile efective sunt mai puțin relevante. Important este că imediat după eveniment, contul de Twitter al persoanei a fost suspendat, iar japonezul a primit un mail prin care i s-a adus la cunoștință că nu poate posta amenințări online și că al său cont a fost blocat pe termen nedeterminat.

Aceasta este doar cea mai recentă dovadă că cenzura pe internet nu poate fi aplicată de către un robot, iar regulile ar trebui puse în aplicare de către oameni. Momentan nu se știe dacă cei de la Twitter și-au dat seama că au grești și au revenit asupra deciziei.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele