Această imprimantă 3D creează oase și țesuturi umane
Deși conceptul de imprimantă 3D pare încă exotic pentru unii, astfel de dispozitive au din ce în ce mai multe aplicații practice, chiar și în domeniul medicinei.
Bioprintarea 3D este unul dintre domeniile care au cele mai mari șanse de a avea un impact pozitiv imens asupra umanității, având în vedere potențialul pe care îl are.
Abilitatea de a folosi ”bio-cerneală” pentru a imprima biomateriale, cum ar fi țesut cardiac, țesut osos sau chiar cartilaj, reprezintă niște progrese majore, chiar dacă momentan, tehnologia nu este cea mai accesibilă.
Una dintre companiile care încearcă să schimbe acest peisaj este Cellink, ce a anunțat recent că a lansat imprimanta 3D Bio X, cu privire la care speră că va duce bioprintarea la un nou nivel.
”Este o industrie care a început să ia avânt în ultimii ani”, spune CEO-ul și cofondatorul Cellink, Erik Gatenholm. ”Ceea ce Bio X le permite cercetătorilor și altor utilizatori să facă este să imprime țesut. Bioprintarea 3D de nivel avansat devine accesibilă la un preț redus și poate fi folosită într-o mulțime de moduri”, continuă acesta, citat de digitaltrends.com.
Una dintre aplicațiile cele mai importante ale imprimantei este cea care îi permite să creeze țesuturi standardizate, adică să printeze un țesut identic, de sute de ori la rând. O astfel de funcție devine extrem de utilă când vine vorba de dezvoltarea unor medicamente împotriva cancerului, de exemplu, unde același țesut trebuie printat identic, astfel încât să poată fi comparat efectul mai multor medicamente asupra sa.
Această imprimantă 3D are un preț de 39.000 de dolari, fiind mai scumpă decât alte creații ale aceleiași companii. Având în vedere că o astfel de tehnologie era de neimaginat acum câțiva ani, însă, prețul este destul de rezonabil, astfel că imprimanta ar putea ajunge în diverse laboratoare și universități din lume.