15 feb. 2017 | 11:43

Această dronă poate detecta și detona minele terestre într-un mod eficient

ACTUALITATE
Această dronă poate detecta și detona minele terestre într-un mod eficient

În timp ce tu probabil că te ocupai de construirea unui bloc din LEGO, tânărul inventator Massoud Hassani crea un prototip pentru o dronă care poate detecta și detona minele terestre.

În timpul copilăriei, pe care și-a petrecut-o în Afganistan, Hassani și-a creat numai jucării care aveau la bază energia eoliană. Toate invențiile din copilărie au devenit mai târziu o sursă de inspirație pentru proiectul său de absolvire a Academiei de Design Eindhoven, în 2011. Astfel, acesta a creat un detector de mină pe bază de vânt, denumit Kafon, care avea inițial aspectul unei mingii create din bambus, oțel și plastic.

Dacă vă întrebați cum poate un copil să vină cu asemenea idei, ei bine, e bine de știut că Hassani a crescut într-o zonă din Afganistan, unde sunt „10 milioane de mine de teren, pe o suprafață de 500 de kilometri pătrați”, aflăm pe baza acelorași surse.

Hassani, împreună cu fratele său Mahmud au început să primească atenție pentru invenția propusă, când au început prima lor campanie de produse pe Kickstarter, în anul 2012. În urma acesteia, cei doi inventatori au putut urmări reacțiile publicului și ale specialiștilor în domeniu cu privire la dispozitivul creat. Un dezavantaj destul de evident al creației e că fiind alimentată de vânt, este dificil de controlat. Astfel, că mulți le-au propus acestora să schimbe designul, așa încât drona să poată fi controlată pe baza unei telecomenzi.

Noua formulă îmbunătățită a produsului care detectează minele terestre, pare a fi o afacere profitabilă. Și asta pentru că până în prezent nu a existat o opțiune sigură și accesibilă pentru detonarea minelor. Invenția celor doi, denumită Mine Kafon, poate cartografia, detecta și detona minele de 20 de ori mai repede decât tehnologia care este folosită în prezent. De asemenea, pe lângă eficiența de care dă dovadă, aceasta pare să vină la un preț de 200 de ori mai mic decât instrumentele actuale.