Această aplicație îți spune dacă internetul tău este cenzurat

Această aplicație îți spune dacă internetul tău este cenzurat

Dincolo de transparența de care se bucură internetul în comparație cu alte medii de transmitere a informației, cenzura rămâne o realitate ce poate fi pusă în practică.

Tor Project este un proiect cunoscut în mediul online, mai ales pentru Tor Browser și Tor Bundle. Dincolo de aceste unelte create pentru anonimitatea pe internet, proiectul lucrează și la alte aplicații care să-i ajute pe utilizatori să aibă parte de o experiență de utilizare a internetului fără probleme, cum ar fi supravegherea. Open Observatory of Network Interference (OONI) este unul dintre aceste priecte.

internet cenzură ooniprobe

Pe fondul acestui proiect, Tor Project a creat o nouă aplicație, Ooniprobe, ce este disponibilă atât pentru Android, cât și pentru iOS. Această aplicație este creată pentru a efectua diverse teste prin care se verifică viteza internetului și nivelul de cenzură. Înainte să poți efectua aceste teste, va trebui să citești câteva informații și să treci un test format din două întrebări, bazat pe ceea ce ai citit.

Ooniprobe efectuează trei teste: unul prin care afli viteza și performanța rețelei la care ești conectat, unul prin care descoperi dacă providerul de internet sau autoritățile statului blochează anumite site-uri și altul care îți indică prezența sistemelor de cenzură sau de supraveghere.

internet cenzură ooniprobe

  • Testul Web Connectivity din Ooniprobe verifică dacă site-urile sunt blocate din DNS, din blocaje TCIP/IP, sau folosind un proxy HTTP transparent. Descoperind modul de blocaj, poți lua măsuri împotriva acestuia.
  • Testul HTTP Invalid Request Line verifică dacă în rețea există sisteme folosite pentru cenzură, manipularea traficului sau supraveghere.
  • Testul Internet Speed and Performance măsoară viteza internetului. În timpul acestui test, sunt colectate informații de bază TCP/IP pentru a calcula viteza și performanța rețelei.

internet cenzură ooniprobe

După ce efectuezi testele, poți vedea rezultatele. Evident, roșu înseamnă probleme; poți citi mai multe detalii pentru fiecare opțiune în parte.

Ooniprobe poate fi descărcat de aici pentru Android și de aici pentru iOS.

Citește și: