A fost creat primul semiconductor biodegradabil și flexibil
Primul semiconductor flexibil și biodegradabil a fost creat, acesta având posibilitatea de a deschide noi orizonturi în ceea ce privește fabricarea electronicelor.
Electronicele au devenit din ce în ce mai puternice și mai sofisticate, dar încă avem probleme cu reciclarea acestora atunci când le scoatem din uz. Se estimează că aproximativ 50 de milioane de tone de deșeuri electronice vor ajunge la gropile de gunoi doar în 2017, aceasta fiind o creștere de 20% față de cantitatea din 2016.
Având în vedere aceste cifre, Zhenan Bao și echipa ei de cercetători de la Stanford au demarat procesul de creare a unui semiconductor care se poate biodegrada atunci când nu mai este necesar.
Cheia acestui nou semiconductor este un polimer care se degradează în molecule organice care nu sunt nocive. Acesta nu se descompune în timpul folosirii, ci doar în prezența unui acid slab, cum ar fi oțetul. În rest, acesta este o fâșie flexibilă care se poate îndoi și întinde pentru a acoperi diverse structuri. Asta a necesitat și folosirea unor alte componente specializate, pentru că întreaga structură trebuia să fie flexibilă.
Polimerul biodegradabil a reprezentat cea mai mare provocare a proiectului; din punct de vedere chimic nu este ușor să creezi un polimer care este conductor și care se poate descompune fără probleme. Alte materiale erau flexibile, dar nu biodegradabile. Soluția a fost să fie folosite legături speciale dintre subunități polimerice, cunoscute ca legături iminice reversibile. Aplicarea acidului slab face ca legăturile să se rupă și să ducă la descompunerea polimerului.
De asemenea, au fost folosite componente experimentale pentru crearea acestui semiconductor. De obicei, componentele electrice folosesc aur, dar de data aceasta s-a folosit fierul, care este mult mai prietenos cu mediul. Substratul este compus din celuloză, adăugând la factorul de biodegradare a structurii, scrie extremetech.com.
Echipa consideră că designul ar putea înlocui plăcile rigide folosite în dispozitive purtabile și nu numai. Bao crede că pot fi creați, spre exemplu, plasturi flexibili care să fie folosiți pentru câteva zile, apoi trimiși la gunoi. Va mai dura, însă, până să avem parte de un asemenea semiconductor cu aplicații practice.