03 nov. 2017 | 11:28

Știrea falsă cu cele 15 zile de întuneric revine în centrul atenției

ȘTIINȚĂ
Știrea falsă cu cele 15 zile de întuneric revine în centrul atenției

Știrea falsă cu cele 15 zile de întuneric în care va fi cufundată planeta redevine de actualitate și anul acesta, odată cu luna noiembrie.

Cu toate că au fost prezente cam de când există și presa, știrile false au început să ia avânt din ce în ce mai tare în ultimii ani, mai ales când orice neavenit poate lansa în online informații care să fie luate rapid de bune. E o linie fină între credibil și incredibil, așa că depinde cum îți construiești povestea dacă vrei să prindă la public. Una dintre ele e cea cu 15 zile de întuneric, pe care am citit-o amuzat, anul trecut pe vremea asta, și despre care am scris deja.

La acea vreme, am văzut știrea inițială pe câteva site-uri românești, între care și pe cel de la România Liberă, de pe care articolul inițial a dispărut, dar a apărut un altul, datat 24 februarie 2017, care anunța ”problemele” în martie. Și mai amuzant e că, dacă intri acum pe articol, găsești conținut legat de un caz de malpraxis. Din fericire, archive.org nu dezamăgește.

Știrea redevine de actualitate și toamna asta, pentru că publicațiile apelează la tehnici îndoielnice pentru a face trafic, mizând totodată pe memoria scurtă a cititorilor. Tocmai din cauza asta avem de-a face acum cu o nouă amenințare ”venită din partea NASA”.

Pentru că este nevoie de un argument pentru apariția acestei calamități, ”sursa” vine cu explicații. Conjunctura dintre Venus și Jupiter de pe 26 octombrie, va face ca lumina reflectată de Venus să încălzească gazele de pe Jupiter.

Acestea vor elibera o cantitate mare de hidrogen în spațiu, ce va ajunge până la Soare și va declanșa o explozie uriașă pe suprafața stelei, încălzind-o la temperatura de 9000 Kelvin. Căldura exploziei va face soarele să emită o culoare albastră. Culoarea fadă va dura pentru 15 zile, timp în care Pământul va fi scufundat în beznă.

Cam așa arată mesajul aproape apocaliptic, care nu are pic de noimă. Chiar dacă Venus și Jupiter sunt în conjunctură, se află la 800 de milioane de kilometri unul de altul. Lumina reflectată de pe Venus (care, surpriză, e tot lumină solară), nu ar putea încălzi gazele de pe Jupiter.

Presupusele gaze încălzite vor călători spre soare, cu toate că Jupiter are o forță gravitațională imensă care n-ar permite așa ceva. Mai apoi, aceleași gaze cu un parcurs imposibil vor declanșa o explozie ce vor transforma Soarele într-o stea albastră: aici avem parte de întuneric, și nu de lumină albastră.

Nu uita: nu tot ce zboară se mănâncă.