Zeci de tipuri de cancer ar putea fi vindecate mult mai ușor

Zeci de tipuri de cancer ar putea fi vindecate mult mai ușor

Un nou compus care are capabilitatea de a vindeca zeci de tipuri de cancer a fost descoperit recent, arată stiridinlume.ro.

O echipă de cercetători a reușit să realizeze un nou compus ce are o eficiență extrem de ridicată când vine vorba de stoparea creșterii celulelor ce stau la baza a 25% din tipurile de cancer cunoscute. Molecula recent descoperită poartă numele S63845 momentan. Aceasta lucrează simplu, având ca țintă proteina MCL1, pe care majoritatea celulelor canceroase se bazează pentru a crește și pe care noua moleculă o blochează. Fără acces la MCL1, celulele ce cauzează cancerul mor.

Descoperirea are potențialul de a-i ajuta pe oamenii de știință să lupte eficient împotriva mai multor tipuri de cancer de sânge, precum mielomul multiplu, limfomul sau leucemia mieloidă acută. Tumorile solide, inclusiv melanomul și cancerul de sân sau cel pulmonar, ar putea fi următoarele pe lista noilor tratamente.

”MCL1 este important pentru mai multe tipuri de cancer deoarece ajută celulele să evadeze din ciclul programat al regenerării celulare, ce ar înlătura astfel de celule din corp”, afirmă Guillaume Lessene, unul dintre membrii echipei ce a realizat studiul, de la Institutul Walter and Eliza Hall din Australia. ”Studiul arată că S63845 țintește celulele dependente de MCL1”, mai arată acesta, citat de sciencealert.com.

Nu doar oprirea accesului celulelor canceroase la proteina MCL1 este important, ci și faptul că S63845 este un compus ce poate fi administrat în cantități ce nu ar afecta celulele normale.

Compusul este cel mai nou creat din gama de medicamente anti-cancer, din categoria mimetice BH3. Acestea acționează împotriva mai multor proteine pe care multe tipuri de cancer se bazează pentru a face față degenerării celulare ce se petrece în mod natural, în corp.

Cercetarea se află încă în faza de testare preclinică și mai este nevoie de teste până ce compusul va putea fi transformat într-un medicament disponibile pe piață. Totuși, rezultatele obținute de cercetători până în acest moment sunt extrem de îmbucurătoare, având în vedere că aceeași moleculă ar avea potențialul de a se lupta și cu alte tipuri de cancer, în viitor.

Citește și: