Zece lucruri mai puțin știute despre Linux
În acest articol am inclus câteva dintre lucrurile mai puțin știute în legătură cu Linux.
În decembrie 1992 creația lui Linus Torvalds a fost lansată sub licența GNU GPL drept primul sistem de operare Linux, dând naștere unor versiuni preluate ulterior de alte centre de cercetare și personalizate (Debian, Slackware). Așa s-a transformat în cel mai popular sistem de operare gratuit un proiect care începuse doar ca un hobby, al unui tânăr care dorea să depășească limitele software-ului pentru hardware-ul existent la vremea respectiva.
Cu toate acestea, există în ziua de azi o grămadă de lucruri mai puțin știute în legătură cu Linux. Cele de mai jos sunt doar câteva dintre cele mai interesante.
Sistemul de operare a avut parte de o expansiune uriașă
Pe parcursul anilor, Linux a avut parte de o expansiune uriașă. În condițiile în care numărul liniilor de cod folosite este de ordinul milioanelor, trebuie să știți că doar 2% dintre acestea au fost scrise de Linus Torvalds. Restul au fost adăugate de-a lungul anilor.
Primul Linux kernel avea doar 65 kilobytes
La începutul anilor ’90, Minix nu se putea folosi de toate beneficiile noului procesor Intel pe 32 de biți, iar un sistem de operare Unix pentru 386 era mult prea scump pentru utilizatorii de rând. Din această cauză, Linus Torvalds a început un proiect care avea să ducă la lansarea unui dintre cele mai cunoscute sisteme de operare din istorie. Astfel, primul kernel creat de finlandez nu era unul extrem de solicitant, ocupând doar 65 KB.
Linux are peste 19 milioane linii de cod
După cum spuneam mai devreme, Linux a devenit din ce în ce mai complex, numeroase elemente fiind adăugate pe parcursul timpului. În ziua de azi, sistemul de operare ar avea în jur de 19,5 milioane linii de cod, în condițiile în care versiunea anterioară avea aproximativ 18 milioane. În medie, 7,71 îmbunătățiri sunt acceptate în Linux în fiecare oră, ceea ce ar însemna aproximativ 1.300 de modificări pe săptămână.
Linux domină Wall Street
În anul 2007, o schimbare majoră a avut loc pe Wall Street, însă nu foarte multă lume i-a acordat atenție. În acel an, Bursa de la New York a renunțat la sistemul de operare Unix, optând, în schimb, pentru Linux. Din câte se pare, Bursa a luat o asemenea decizie pentru a putea beneficia de cele mai noi tehnologii într-un timp cât mai scurt.
Companii precum Google, Facebook sau Amazon se folosesc de Linux
Când vine vorba de servicii web și în cloud, unele dintre cele mai important companii din ziua de astăzi, precum Google, Facebook sau Amazon, se bazează pe Linux.
Linux controlează și acceleratorul de particule din Elveția
Conform Wikipedia, Community Enterprise Operating System (CentOS) este un sistem de operare GNU/Linux, liber și gratuit, bazat pe Red Hat Enterprise Linux, de la firma Red Hat. El a luat naștere pentru a oferi o distribuție gratuită pentru afaceri, care dorește să mențină compatibilitate binară de 100% cu cea originală. CentOS este cea mai populară distribuție GNU/Linux pentru servere Web, deținând o cotă de utilizare de aproape 30% dintre serverele Web existente. Din 2015, acesta este folosit și de către Organizația Europeană pentru Cercetare Nucleară.
Capacitatea nucleară a Statelor Unite depinde de acesta
Conform Wikipedia, armata Statelor Unite ale Americii este cel mai important utilizator de Red Hat Linux. Flota de submarine nucleare a americanilor se folosește de Linux, sistemul de operare fiind vital și pentru sonarele vaselor.
Cele mai rapide calculatoare din lume se bazează pe Linux
De ani de zile, este bine cunoscut faptul că supercomputerele se folosesc de Linux. În luna iunie a anului trecut, de exemplu, Linux era instalat pe nu mai puțin de 486 dintre cele mai rapide 500 de calculatoare din lume. Unele dintre principalele motive pentru care Linux este atât de popular sunt costurile mici și scalabilitatea sistemului. Aceasta din urmă ar reprezenta capacitatea sa de a suporta corect un volum mai mare de încărcare, sau de a permite mărirea sau extinderea sa.
Android se bazează pe Linux
Android, sistemul de operare al celor de la Google, este bazat pe nucleul Linux, fiind dezvoltat inițial de Google, iar mai târziu de consorțiul Open Handset Alliance. Aceasta din urmă a intrat în atenția publicului la data de 5 noiembrie 2007, incluzând la acea vreme Google, HTC, Intel, Motorola, Qualcomm, T-Mobile, Sprint Nextel și Nvidia, și avea scopul de a dezvolta standarde deschise pentru dispozitive mobile. Odată cu formarea Open Handset Alliance, OHA a dezvăluit de asemenea primul său produs, Android, un sistem de operare pentru dispozitive mobile construit pe nucleul Linux, versiunea 2.6
Linux a fost folosit pentru crearea unor dintre cele mai de succes filme
Efectele speciale din Avatar și Titanic, două dintre cele mai de succes filme din istoria cinematografiei, au fost create cu ajutorul unor aplicații Linux. Weta Digital, compania care s-a ocupat de crearea florei și faunei din Avatar, s-a folosit chiar de unul dintre cele mai puternice supercomputere din lume în tot acest timp.